Kronik hastalığı olan bireylerde koroner arter hastalığı risk değerlendirme ölçek geliştirme çalışması
Coronary artery disease risk assessment scale development study in individuals with cronic diseases
- Tez No: 846363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, koroner arter hastalığı, kronik hastalık, risk değerlendirme, ölçek geliştirme, Nursing, coronary artery disease, chronic disease, risk assessment, scale development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada“Kronik Hastalığı Olan Bireylerde Koroner Arter Hastalığı Risk Değerlendirme Ölçeği”geliştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma taslak ölçek hazırlandıktan sonra Ankara'da bir üniversite hastanesi dahiliye servisinde yatan ve kronik hastalığı bulunan 250 hasta ile gerçekleştirilmiştir. 30 hasta ile test-tekrar test yapılmıştır. Veriler“Katılımcı Tanıtım Formu”ve“Kronik Hastalığı Olan Bireylerde Koroner Arter Hastalığı Risk Değerlendirme Ölçeği”ile toplanmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde; literatür taraması, ölçüm şekli için format belirleme, madde havuzu oluşturma, uzman yorumuna başvurma, uzman yorumuna göre şekillenen ölçek ile pilot uygulama, ölçeğin hedef örneklem gruba uygulanması ile geçerlik ve güvenirlik analizleri sonucunda ölçeğin son halinin verilmesi adımları izlenmiştir. Verilerin analizi SPSS-27 programında yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde AMOS-26 programı kullanılmıştır. Bulgular: Ölçek maddelerinin KGİ=0,86, faktör analizleri sonucu KMO katsayısı 0,712 bulunmuştur. Ölçeğin son halinde 16 madde ve 5 alt boyut bulunmaktadır. Alt boyutlar; Faktör 1“tıbbi izleme bağlı risk”, faktör 2“fiziksel aktiviteye bağlı risk”, faktör 3“bağımlılığa bağlı risk”, faktör 4“beslenmeye bağlı risk”faktör 5“zararlı alışkanlıklara bağlı risk”olarak isimlendirilmiştir. Uyum iyiliği değerleri; RMSEA=0,076, CFI= 0,957, IFI= 0,958, TLI= 0,945, NFI= 0,908, GFI= 0,927, SRMR= 0,055 olarak bulunmuştur. Ölçeğin Cronbach alfa değeri 0,727'dir. Sonuç:“Kronik Hastalığı Olan Bireylerde Koroner Arter Hastalığı Risk Değerlendirme Ölçeği”risk düzeyini ölçmek açısından Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to develop the“Coronary Artery Disease Risk Assessment Scale in Individuals with Chronic Diseases”. Material and Method: After the draft scale was prepared, the study was conducted with 250 patients with chronic diseases hospitalized in the internal medicine service of a university hospital in Ankara. Test-retest was performed with 30 patients. Data were collected with the“Participant Introduction Form”and the“Coronary Artery Disease Risk Assessment Scale in Individuals with Chronic Diseases”. During the scale development process; The steps were followed: literature review, determining the format for the measurement method, creating an item pool, consulting expert comments, pilot application with the scale shaped according to expert comments, applying the scale to the target sample group and finalizing the scale as a result of validity and reliability analyses. Data analysis was done in SPSS-27 program. AMOS- 26 program was used in confirmatory factor analysis. Findings: The KGI coefficient of the scale items was found to be 0.86, and the KMO coefficient was found to be 0.712 as a result of factor analysis. The final version of the scale includes 16 items and 5 sub-dimensions. Sub-dimensions; Factor 1 is named“risk due to medical monitoring”, factor 2 is“risk due to physical activity”, factor 3 is“risk due to addiction”, factor 4 is“risk due to nutrition”and factor 5 is“risk due to harmful habits”. Goodness of fit values; RMSEA = 0.076, CFI = 0.957, IFI = 0.958, TLI = 0.945, NFI = 0.908, GFI = 0.927, SRMR = 0.055. The Cronbach alpha value of the scale is 0.727. Result:“Coronary Artery Disease Risk Assessment Scale in Individuals with Chronic Disease”is a valid and reliable scale for Turkish society in terms of measuring the risk level.