Tütün kullanımı, tiroid hastalıkları, obezite veya diğer komorbid duromları olan bireylerde spirometri ile akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of pulmonary functions by spirometry in individuals with tobacco use, thyroid disorders, obesity, or other comorbid conditions
  1. Tez No: 960475
  2. Yazar: ALİ AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kronik hastalıklar, akciğer fonksiyonları, spirometri, chronic diseases, pulmonary function, spirometry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Solunum fonksiyon testleri (SFT), sadece akciğer hastalıklarının tanı ve izlemi için değil, aynı zamanda diyabet, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, hiperlipidemi, tiroid hastalıkları, kas hastalıkları ve benzer nitelikte birçok sistemik hastalıkların akciğer işlevleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek için de kritik öneme sahiptir. Çalışmamızda kullanılan temel fonksiyonlara sahip spirometri cihazı hacim, hız ve oran olarak farklı parametreler çerçevesinde akciğer fonksiyonlarına ilişkin veriler sağlamaktadır. Çalışmamızda bu verilerden özellikle öne çıkan zorlu vital kapasite (FVC), birinci saniye zorlu ekspirasyon volümü(FEV1) ve maksimal ekspirasyon ortası akım hızı(FEF25 75) verilerinin yüzdelik değerlerine göre değerlendirme ve yorumlar vurgulanmıştır. Çalışmamız tanısal bir tarama çalışması olarak tasarlanmamıştır. Amacımız farklı kronik hastalıklarda akıma duyarlı temel fonksiyonlara sahip spirometri cihazı ile akciğer fonksiyon ve kapasitelerindeki değişimleri araştırmaktır. Çalışmamıza dahil edilen 511 vakanın verileri üç grupta incelenmiştir; kronik hastalığı olmayan bireyler (grup-1(kontrol grubu); n=188), doğrudan akciğerleri etkileyen kronik hastalığı olan bireyler(grup-2; n=127), akciğer dışı diğer kronik hastalığı olan bireyler(grup-3; n=196). Ortalama FVC grup-1'de %90.57, grup-2'de %73.17 bulunmuştur. Akciğer dışı kronik hastalığı olan bireylerde en çok tespit edilen beş hastalıkta ortalama FVC şu şekilde bulunmuştur; hipertansiyonda %72.77, diyabette %76.32, koroner arter hastalığında %76.46, hiperlipidemide %78.6 ve hipotiroidide %78.77. Benzer şekilde ortalama FEV1 ve FEF2575 değerleride kronik hastalığı olan bireylerde kontrol grubuna kıyasla düşük bulunmuştur. Ayrıca kronik hastalığı olmayan bireylerin verileri analiz edildiğinde; santral obezite, alkol kullanımı ve tütün kullanımının FVC, FEV1 ve FEF2575 değerlerini anlamlı düzeyde düşürdüğü tespit edilmiştir. Çalışmamız kronik akciğer hastalıkları dışındaki diğer kronik hastalıklardada spirometri ile ölçülen akciğer fonksiyonlarının olumsuz şekilde etkilendiğini göstermiştir. Elbette diğer pekçok faktöründe etkisiyle akciğer fonksiyonlarındaki bu bozulma bazı vakalarda semptomlara yol açacak kadar ileri düzeydeyken bazı vakalarda semptomlara yol açmayacak düzeyde bir 5 bozulmayı yansıtmaktadır. Fakat hem var olan kronik hastalığın zamanla ilerlemesi hem de diğer risk faktörlerinin etkisiyle akciğer fonksiyonlarındaki bu bozulmanın erken dönemde tespit edilebilmesi ve yönetilebilmesi için kronik hastalığı olan bireylerde belli aralıklarla spirometrik değerlendirme yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Pulmonary Functions by Spirometry in Individuals with Tobacco Use, Thyroid Disorders, Obesity, or Other Comorbid Conditions Pulmonary Function Tests (PFT) are critically important not only for the diagnosis and monitoring of pulmonary diseases, but also for assessing the effects of various systemic conditions—such as diabetes mellitus, coronary artery disease, hypertension, hyperlipidemia, thyroid disorders, and neuromuscular diseases—on lung function. In our study, we utilized a basic function spirometry device, which provides data on lung function through various parameters related to volume, flow, and ratios. Particular emphasis was placed on interpreting and evaluating the percentage values of key spirometric indices: Forced Vital Capacity (FVC), Forced Expiratory Volume in the first second (FEV1), and Forced Expiratory Flow at 25-75% of pulmonary volume (FEF2575). It should be noted that this study was not designed as a diagnostic screening study. Our objective was to investigate changes in lung function and capacity using a flow-sensitive spirometry device in individuals with various chronic diseases. The data of 511 participants included in our study were analyzed in three distinct groups: individuals without chronic diseases (group 1 (control group); n=188), individuals with chronic diseases directly affecting the lungs (group 2; n=127), and individuals with non-pulmonary chronic diseases (group 3; n=196). The mean FVC was found to be 90.57% in Group 1 and 73.17% in Group 2. Among individuals with non-pulmonary chronic diseases, the mean FVC values in the five most common conditions were as follows: 72.77% in hypertension, 76.32% in diabetes mellitus, 76.46% in coronary artery disease, 78.6% in hyperlipidemia, and 78.77% in hypothyroidism. Similarly, the mean FEV1 and FEF2575 values were also found to be lower in individuals with chronic diseases compared to the control group. Furthermore, an analysis of individuals without chronic diseases revealed that central obesity, alcohol consumption, and tobacco use significantly reduced FVC, FEV1, and FEF2575 values. Our study demonstrated that pulmonary function, as measured by spirometry, is adversely affected not only in chronic pulmonary diseases but 7 also in other chronic systemic conditions. Naturally, the extent of impairment in lung function may vary depending on multiple factors. In some cases, this impairment may progress to a level that causes noticeable symptoms, whereas in others, it may remain subclinical. Nevertheless, considering the progressive nature of chronic diseases and the contribution of additional risk factors, it is recommended that individuals with chronic conditions undergo periodic spirometric evaluations to enable early detection and management of pulmonary function deterioration.