Ef'si 40'ın altında olan kalp yetmezliği tanılı 65 yaş ve üstü bireylerde beslenme durumunun saptanması ve Akdeniz diyetine bağlılığın ölçülmesi
Determination of nutritional status and measurement of adherence to the Mediterranean diet in the individuals 65 years and over with heart failure diagnosed with below 40
- Tez No: 700046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Geriatri, Kalp Yetmezliği, MEDAS, MNA, Heart Failure, Geriatrics, MEDAS, Mediterranean Diet, MNA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma 65 yaş üzeri Ejeksiyon Fraksiyonu (EF) 40'ın altında olan bireylerde beslenme durumunu saptamak ve Akdeniz Diyetine (AD) uyumu ölçmek üzere tasarlanmıştır. Beslenme durumunu saptamak amacıyla Mini Nutrisyonel Değerlendirme (MNA) ve AD uyumunu saptamak amacıyla Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği (MEDAS) kullanılmıştır. Ayrıca hastaların beslenme alışkanlıkları hazırlanan bir anket formu ile sorgulanmış, bir günlük besin tüketim kayıtları alınmış ve Beslenme Bilgi İşletim Programı (BEBİS) ile detaylandırılmıştır. Çalışmaya dahil edilen toplam 125 hastanın %66,6'sı erkek'tir. Çalışma grubunun tamamı kronik kalp yetmezliği (KKY) tanılı hastadan oluşmaktadır. Buna ek olarak, %60'ı Hipertansiyon (HT); %40,8'i Diyabet (DM); %16,9 Hiperlipidemi (HL); %15,2 kronik obstriktif akciğer hastalığı (KOAH); %14,4'ü kronik böbrek yetmezliği (KBY); %11,2'si kroner arter hastalığı (KAH); %3,2 ise tiroid fonksiyon bozukluğu tanısı almışlardır. Çalışmada; DM, HL, KAH, HT, Tiroid Hastalığı, KOAH, KBY hastalıklarının varlık durumu ile MEDAS bağlılık düzeyi arasında önemli ilişki saptanmamıştır ve bağlılık düzeyleri katsayıları sırasıyla; p=0,938, p=0,716, p=0,493, p=0,406, p=0,372, p=0,269, p=0,16 olarak bulunmuştur. Hastaların %28,80'inin koroner anjiyografi geçmişi olmakla beraber, stent takılmış olan hasta oranı %14,40'tır ve %8'i koroner bypass (CABG) geçmişine sahiptir. MNA tarama testine göre hastaların %48,8'i malnütrisyon risk altında; %35,2'si normal; %16'sı malnütrisyonlu olarak belirlenmiştir. MNA grup dağılımına göre MNA skorları ile MEDAS arasında bir ilişki olup AD'ye bağlılığın malnutrisyon riskini önemli düzeyde azalttığı gözlenmiştir. Bu çalışmada, 65 yaş üzerindeki 125 bireyden oluşan KKY tanılı hastaların AD'ye bağlılıkları üzerine çalışmalar yapılmış ve bunun sonucunda Akdeniz diyetine uyumluluğu yüksek olan hastaların malnütrisyon riskinin düşük olduğu belirlenmiştir ve AD'ye yüksek bağlılığın malnutrisyon riskini azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been purposed to determine nutritional status and measuring commitment to Mediterranean Diet (MD) of over-65-years patients whose Ejection Fraction (EF) is below 40. In order to determine nutritional status Mini Nutriyonel Assesment (MNA) scale has been used and to determine MD commitment Mediterrenaen Diet Adherence Score (MEDAS) scale has been used. %66,6 of patients who have been included in the research are male. The absolute amount of the study group is consisted of people who diagnosed congestive heart failure. In addition to this, %60 of them diagnosed hypertension, %40,8 diagnosed Diabetics, %16,9 diagnosed hyperlipidemia, %15,2 diagnosed chronic obstructive pulmonary disease, %14,4 diagnosed chronic renal failure, %11,2 diagnosed coronary artery disease and %3,2 of patienst diagnosed thyroid function disease. In this study any essential relation between MEDAS commitment level and DM, HL, KAH, HT, Thyroid Disease, KOAH, KBY diseases and commitment leves parameters have been found p=0,938, p=0,716, p=0,493, p=0,406, p=0,372, p=0,269, p=0,16 respectively. Although %28,80 of the patients had angiography in the past, %14,40 of them were placed a stent. %8 of the participants had bypass surgery. According to MNA screen test %48,8 of the patients are under the risk of mulnutrition, %35,2 of them are in the normal level and %16 of the patients are malnorished. As to distrubition of MNA group, the relation between MNA scores and MEDAS decreases the risk of malnutrition that is caused by commitment to AD significantly. In this study, commitment to AD of 125 KKY diagnosed patients who are over-65-years has been studied and as a result it is determined that patients who are highly compatible to AD have lower malnutrition risk. Morover it is deduced high commitment to AD decreases malnutrition risk.