Comparative evaluation of the efficacy of contemporary retreatment systems using Auto-Cad system
3 güncel döner alet sisteminin etkinliğinin Auto-Cad sistemi kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 846394
  2. Yazar: YAĞMUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE TANALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: endodontik tedavi tekrarı, rezidüel dolgu, Auto-CAD yazılımı, endodontic retreatment, residual filling, Auto-Cad software
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı 3 güncel retreatment sisteminin uzaklaştırılmasındaki etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmada 90 tek köklü çeşitli nedenlerle çekilmiş insan dişi kullanılmıştır. Dişler elmas bir seperatör yardımıyla su soğutması altında kuronlarından uzaklaştırılmış ve kök boyları 16 mm. olacak şekilde ayarlanmıştır. Örneklerin kök kanalları Hyflex EDM Nikel- Titanyum döner alet sistemleri kullanılarak üreticinin önerileri doğrultusunda hazırlanmıştır. 90 adet örnek kullanılan dolgu tekniğine göre 3 gruba bölünmüştür. Grup 1: Calamus Dual 3D Systems + AH Plus Root Canal Sealer Grup 2: Thermafil Obturators + AH Plus Root Canal Sealer Group3: Lateral Condansation +AH Plus Root Canal Sealer Her grup her biri 10 dişten oluşan 3 alt gruba bölünmüştür ve 3 farklı retreatment işlemş aşağıdaki yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir: A. Protaper Universal System D Series (n:10) B. Wave One Gold System (n:10) C. XP-endo Retreatment System (n:10) Deneysel dişlerde çift taraflı elmas bir frez yardımıyla bukko-lingual yönde oluklar açıldıktan sonra bir keski ile dikey olarak ikiye ayrılmışlardır. Her iki diş yarısı operasyon mikroskopu altında X 15 büyütmede incelenmiştir ve elde edilen görüntüler imaj analiz yazılım programına aktarılmış (Autocad 2004; Microsoft, Redmond, Washington, USA) ve kanal duvarlarındaki rezidüel dolgu material miktarı ölçülmüştür. Kanal duvarlarında kalan dolgu maddesi yüzdesi aşağıdaki formül kullanılarak ölçülmüştür: A= (kalan dolgu maddesi alanı.100)/ kök kanalının alanı. Çalışmanın sonuçları hiçbir sistemin kök kanal sisteminden kanal dolgusunu tamamiyle uzaklaştırmada etkili olmadığını ortaya koymuştur. Calamus grubundaki kalan dolgu maddesi miktarı karşılaştırıldığında, ProTaper Universal Retreatment Sistem, WaveOne Gold system ve XP-Endo sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır. Thermafil grubunda, ProTaper Universal retreatment sistemi, WaveOne Gold sistemi ve XP-Endo sistemleri arasında anlamlı bir fark belirlenememiştir. Lateral kondensasyon grubunda, ProTaper Universal retreatment sistemi ve WaveOne Gold sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belilenmiştir. ProTaper sistemindeki rezidüel dolgu miktarı WaveOne Gold sistemine kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Rezidüel dolgu materyalleri dolgu yöntemleri arasında karşılaştıırldığında, Calamus ve Thermafil grupları arasında anlamlı fark belirlenmiştir. Calamus grubundaki rezidüel dolgu materyali miktarının Thermafil grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Tüm gruplar çoklu karşılaştırma yöntemi ile karşılaştırıldığında, Calamus ile doldurulmuş dişlerde Protaper Universal retreatment sistemi kullanılarak yapılan retreatment işlemi, Thermafil ile doldurulmuş dişlerde PTUR sistemi ile gerçekleştirilen retreatment işlemi ve lateral kondensasyon ile doldurulmuş dişlerde WaveOne Gold kullanılarak yapılan retreatment işlemine oranla anlamlı derecede yüksek rezidüel kanal dolgu miktarı kalmasına yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the efficacy of 3 contemporary retreatment systems when used for the retreatment performed by utilizing 3 methodologies. 90 extracted human teeth with single roots were selected. Teeth were separated from their crowns under water cooling by using a diamond separator and their root lengths were adjusted to 16 mm. Root canal preparation of the specimens was performed using Hyflex EDM Nickel-Titanium rotary instruments. The 90 samples were divided into 3 groups of 30 and filled with the following methods: Group 1: Calamus Dual 3D Systems + AH Plus Root Canal Sealer Group 2: Thermafil Obturators + AH Plus Root Canal Sealer Group3: Lateral Condansation +AH Plus Root Canal Sealer The groups were further divided into 3 subgroups, consisting of 10 teeth and 3 different retreatment procedures were conducted as follows: A. Protaper Universal System D Series (n:10) B. Wave One Gold System (n:10) C. XP-endo Retreatment System (n:10) Grooves were created on the samples in the bucco-lingual direction by using a double-sided diamond disc and sectioning was performed longitudinally using a chisel. Root halves were examined under dental operating microscope at X 15 magnification and images were transferred to an image analysis software (Autocad 2004; Microsoft, Redmond, Washington, USA) to calculate residual filling material as well as walls of root canal. The remaining filling material in root canal walls (A) was calculated by the formula: A = (area of the remnant · 100)/area of the root canal. The results showed that no system was able to entirely clean canal filling material. When area of remaining filling material was compared in the Calamus group, no statistically significant was determined between the Protaper Universal Retreatment System, WaveOne Gold system and XP-Endo system. In Thermafil group, no significant difference was determined between PTUR, WaveOne Gold system and XP-Endo systems. In the lateral condensation group, a statistically significant difference was determined between PTUR system and WaveOne Gold. The residual filling in Protaper system was significantly higher in comparison to WaveOne Gold. When the amount of filling material was compared between methodologies, a significant difference was found between Calamus and Thermafil. The residual filling in Calamus group was found to be significantly higher compared to Thermafil.When all the groups were compared with each other using multiple comparisons, PTUR system in teeth whose filling was performed with Calamus resulted in significantly higher amount of filling material in comparison to PTUR in teeth filled with Thermafil and retreatment using WaveOne Gold in teeth filled with lateral condensation. Conclusion: Further studies are necessary which not only assess innovative systems but also hybrid techniques which incorporate the combined usage of instruments to draw more reliable conclusions.