İskender Fahrettin Sertelli'nin Osmanlı tarihini anlatan romanları üzerine inceleme
A study on İskender Fahrettin Sertelli's novels telling the history of the Ottoman sultanate
  1. Tez No: 846395
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜL SALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM DERELİ SALTIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İskender Fahrettin Sertelli, tarihî roman, tarihsel eleştiri kuramı, İskender Fahrettin Sertelli, historical novel, Historical criticism theor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Erken Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının popüler romancısı İskender Fahrettin Sertelli, yeni rejimin oluşturmaya çalıştığı çağdaş ve laik insan modelini eserleri aracılığıyla topluma telkin etmeye çalışmıştır. Tarihî romanlarında Fatih Sultan Mehmet, II. Abdülhamit ve Sultan İbrahim'in saltanat yıllarını anlatan İskender Fahrettin Sertelli Osmanlı İmparatorluğu'nu ve kurumlarını eleştirirken cumhuriyetin kazanımlarından övgüyle bahsetmiştir. Dönüşüm evresindeki toplumun tarih bilincini oluşturmak ve topluma milli şuur kazandırabilmek için romanlar, hikâyeler, gazete çevresinde gelişen metinler ve kişisel gelişim kitapları yazmıştır. Bu çalışmada İskender Fahrettin Sertelli‟nin Deliler Saltanatı, Telli Haseki, Abdülhamit ve Afrodit, Bizans'ın Son Günleri ve İstanbul'u Nasıl Aldık? isimli romanları tarihsel eleştiri kuramı kullanılarak incelenmiştir. Birinci bölümde İskender Fahrettin Sertelli‟nin sanatı, hayatı ve eserleri tanıtılmış, ikinci bölümde tarihsel eleştiri kuramı üzerine bilgi verilmiştir. Tezin son bölümünde ise tarihî romanları tarihsel eleştiri kuramı kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The popular novelist of the Early Republican Period Turkish literature, Ġskender Fahrettin Sertelli, tried to inculcate the modern and secular human model that the new regime tried to create, through his works. In his historical novels, Fatih Sultan Mehmet, II. Describing the reigns of Abdülhamit and Sultan Ġbrahim, Ġskender Fahrettin Sertelli praised the achievements of the republic while criticizing the Ottoman Empire and its institutions. He wrote novels, stories, texts developed around the newspaper and personal development books in order to create the historical consciousness of the society in the transformation phase and to bring national consciousness to the society. In this study, İskender Fahrettin Sertelli's novels called Deliler Saltanatı, Telli Haseki, Abdülhamit ve Afrodit, Bizans'ın Son Günleri and İstanbul'u Nasıl Aldık? are analyzed using historical criticism theory. In the first part, the art, life and works of Ġskender Fahrettin Sertelli were introduced, and in the second part, information on the theory of historical criticism was given. In the last part of the thesis, his historical novels were examined using the theory of historical criticism.