İntrahepatik gebelik kolestazı saptanan olgularda maternal ve fetal sonuçların retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of maternal and fetal results in cases detected with intrahepatic cholesstasis of pregnancy
- Tez No: 846578
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrahepatik Gebelik Kolestazı, Açlık Safra Asidi, Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy, Fasting Bile Acid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde gebelik kolestazı tanısı alan ve tedavi gören olguların değerlendirilmesi ve uygulanan klinik yönetimin, maternal ve fetal sonuçlara etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 2018 Şubat ve 2023 Ağustos dönemleri Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İHGK tanısı ile takip ve tedavi edilen 59 hastayı kapsamaktadır. İntrahepatik gebelik kolestazı tanısı alan hastaların dosyalarında ayaktan veya yatarak takiplerine ilişkin tıbbi izlem kayıtları ve yenidoğana ait izlem kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaş, ırk, eğitim durumu, gelir düzeyi gibi demografik özellikleri ve gravida, parite, abortus, küretaj özelliklerinin yanında tanı haftaları, tanıdaki şikayeti, tanı anındaki serum safra asiti ve AST, ALT düzeyleri, tedavi sonrası ASA/AST/ALT düzeyleri, spontan preterm eylem olup olmaması, doğum haftaları, doğum kiloları, 1. ve 5. dakika apgar skorları, mekonyum varlığı ve yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı dosyalarından taranarak kaydedilmiştir. Bulgular: Preterm doğumların %93,9'u iyatrojeniktir. Bebeklerin %40,7'sinde YDYBÜ (Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi) ihtiyacı oluşmuştur. YDYBÜ'ne yatışı olan bebeklerden %45,8'i TTN endikasyonuyla yatmıştır. ALT, AST değerlerinin zaman içerisinde istatistik olarak anlamlı bir azalış olduğu saptanmıştır. UDKA kullanan gebelerin fetal doğum ağırlığı istatistiksel olarak daha düşük bulunmuştur. UDKA kullanımı olan gebelerin YDYBÜ yatış süresinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gebelik kolestaz öyküsü olanların ortanca 1.dk apgar skorunun istatistiki anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır. ASA gruplaması ile yapılan analizler sonucunda istatistik olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: ASA seviyeleri ile fetal sonuçlar koreledir. Ancak ASA seviyeleri kadar UDKA tedavisine verilen yanıt da fetal sonuçlar üzerinde etkilidir. Hastalar sadece ASA sonucuna göre değil de UDKA tedavisine nasıl bir cevap vermiş olduğuna göre de değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the cases diagnosed with gestational cholestasis and treated in our clinic and to reveal the effect of the applied clinical management on maternal and fetal outcomes. Materials and Methods: Medical follow-up records regarding outpatient or inpatient follow-up and neonatal follow-up records in the files of patients diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy were retrospectively examined. In addition to the demographic characteristics of the patients such as age, race, education level, income level and gravida, parity, abortion and curettage characteristics, weeks of diagnosis, complaint at diagnosis, serum bile acid and AST, ALT levels at the time of diagnosis, ASA/AST/ALT levels after treatment, spontaneous Presence of preterm labor, birth weeks, birth weights, 1st and 5th minute Apgar scores, need for neonatal intensive care were scanned and recorded from the files. Results: 93.9% of preterm births are iatrogenic. 40.7% of babies required Newborn Intensive Care Unit. 45.8% of the babies admitted to NICU were hospitalized with the indication of TTN. It was determined that there was a statistically significant decrease in ALT and AST values over time. Fetal birth weight of pregnant women using UDKA was found to be statistically lower. It was found that the length of stay in the NICU was higher in pregnant women using UDKA. It was found that the median 1-minute Apgar score of those with a history of gestational cholestasis was statistically significantly lower. As a result of the analyzes performed with the ASA grouping, no statistically significant relationship was detected. Conclusion: ASA levels correlate with fetal outcomes. However, the response to UDKA treatment, as well as ASA levels, are effective on fetal outcomes. Patients should be evaluated not only according to their ASA results, but also according to how they responded to UDKA treatment.