H.1326-1330 / M.1908-1912 tarihli 424 numaralı Manisa Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Manisa Court Register numbered 424 dated Hijri 1326-1330 / Gregorian 1908-1912
- Tez No: 846614
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TEPEKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Manisa, Kula, Şer'iyye Sicili, Hukuk, Kadı, Ottoman, Manisa, Kula, Court Registry, Law, Kadi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Osmanlı Devleti'nin tarih kaynakları arasında hem değer hem de mevcudiyet bakımından büyük yer tutan Şer'iyye Sicilleri, ait olduğu dönemin ve bölgenin tarihini aydınlatmasından dolayı oldukça önem arz eder. Biz de“H. 1326-1330 / M. 1908-1912 Tarihli 424 Numaralı Manisa Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi”isimli çalışmamızla, adı geçen yıllara ait dönemde Osmanlı Devleti'nin ve aynı zamanda Kula'nın hukukî, sosyal, kültürel, idarî, ekonomik ve yerel tarihine yapmış olduğumuz katkıyı önemsiyoruz. Çalışmamız giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, sicilimizin ait olduğu Manisa ve Kula ilçesi ile ilgili kısa da olsa bilgi vermeyi gerekli gördük. Ayrıca birinci bölümde yer verdiğimiz Osmanlı hukuk tarihinin klasik döneminden son dönemine kadar yaşadığı değişiklikler ve gelişmeler, Kadı'nın devletteki yerinin tarih süresince gösterdiği değişiklik, sicillerin ihtiva ettiği konuların zaman içerisinde nasıl daraldığı gibi hususlar, benzer konuda çalışma yapacak araştırmacılara ışık tutacaktır. Çalışmamızın ikinci bölümü 424 numaralı sicilin tanıtımı, transkripsiyonu, belge özetleri ve üçüncü bölümü ise sicilimizi tasnif ettiğimiz ve detaylı olarak değerlendirmesini yaptığımız orijinal bölümlerdir. Transkript edip değerlendirdiğimiz 424 numaralı Manisa Şer'iyye Sicili, kataloğa Hicrî 1326-1330 tarihli olarak kaydedilen Kula'ya ait bir defterdir. Umumî ve hususî vekâletnamelerden oluşan sicilde miras, veraset, hisse, mülk, satış, borç, alacak, nikah, mehir, boşanma, müdahale, el koyma gibi konularda verilen vekâletler mevcuttur. Çalışmamızın sonucunda, 424 Numaralı Manisa Şer'iyye Sicili'nin ait olduğu yıllarda, Osmanlı Devleti'nin Kula özelinde; bölgenin yerleşimi, demografik yapısı, toplum yapısı, sosyal ve kültürel hayat, halkın ekonomik uğraşları, kullanılan para birimleri ve iktisat gibi çeşitli konularda veriler elde etmiş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Court Records, which have a great place among the historical sources of the Ottoman State in terms of both value and availability, are very important as they illuminate the history of the region and period to which they belonged. In our study which is titled“Transcription and Evaluation of Manisa Court Register Numbered 424 Dated Hijri 1326-1330 / Gregorian 1908-1912”, we attach importance to the contribution of the Ottoman State and also the Kula to the social, legal, administrative, economic and local history of the mentioned years. Our study consists of introduction and main three parts. In the introduction part, we found it necessary to give brief information about Manisa and Kula district, where our registry belonged. In addition, the changes and developments in the Ottoman legal history from the classical period to the last period, which we included in the first chapter, will shed light on issues such as the change in the Kadi's place in the state throughout history and how the subjects covered by the registers narrowed over time, etc., will shed light on researchers who willl work on similar subjects. The second part of our study is the definition, transcription, documents summaries of the registry number 424, and the third part is the original sections where we classify our registry and evaluate it in detail. It is a book which belonged to the Kula, which was recorded in the Manisa Court Registry catalog numbered 424, which we transcribed and evaluated, between 1326 and 1330 Hijri. The registry, which consists of general and spacial powers of attorney, covers issues such as inheritance, shares, property, sales, debt, marriage, dowry, divorce, seizure and intervention, Powers of attorney are available. As a result of our study, we have obtained data on various subjects such as the settlement of the region, demographic structure, social structure, social and cultural life, economic situation of the people, currency used and economy, in the years which belonged to Manisa Court Records numbered 424, specially in Kula of the Ottoman state.