Servikal kanserde servikovajinal sıvıdaki biyolojik belirteçler kullanılarak yeni erken tanı yöntemlerinin araştırılması
Investigation of new early diagnostic methods using biological markers for cervical cancer
  1. Tez No: 846635
  2. Yazar: BÜŞRA KÖSE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TARIK BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal kanser, Servikovajinal sıvı, Biyobelirteç, Proteomik, Displazi gelişimi, Cervical cancer, Cervicovaginal fluid, Biomarker, Protoemics, Displasia development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Servikal kanser, ülkemizde yüksek görülme sıklığına sahip, yavaş ilerleyen ve erken tanı sayesinde ilk evrelerde minimal cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir bir kanser çeşididir. Her ne kadar serviks kolay ulaşılabilir ve gözlenebilir bir bölgede olmasına, erken evre lezyonların sitolojik boyama preparatları ile saptanabilir olmasına rağmen, mevcut tarama yöntemlerinin yetersiz oluşu ve bu tarama programlarına katılımın yetersizliği sebebiyle halen uygulanabilir ve makul bir tarama yöntemi arayışı literatürde devam etmektedir. Bu çalışmada, servikovajinal sıvıdaki potansiyel biyobelirteçler ve bunların uygulamaya geçirilme ihtimalleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer has a high incidence in Turkey which progresses slowly and can be treated with minimal surgical methods in the early stages thanks to early diagnosis. Although the cervix is in an easily accessible and observable region and early-stage lesions can be detected with cytological staining preparations, the search for a feasible and reasonable screening method still continues in the literature due to the inadequacy of current screening methods and the inadequacy of participation in these screening programs. In this study, potential biomarkers in cervicovaginal fluid and their application possibilities were investigated with different aspects.