Yeraltı kömür madenlerinde tabaka kontrolüne yönelik zemin kontrol sisteminin geliştirilmesi
Development of a ground control system for strata control in underground coal mines
- Tez No: 846653
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ONARGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı kömür madenciliği, uzun ayak madenciliği, tabaka kontrolü, Underground coal mining, Longwall mining, Strata control
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu yüksek lisans tezi, son zamanlarda Avusturalya'da geliştirilen sistem olan Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al (PUKÖ) Sisteminin Türkiye'deki Polyak Eynez A.Ş ve Tire Linyit A.Ş madenlerine entegre edilerek uygulanması ve zemini güçlendirip tahkimat eksikliği ve yanlış tahkimat seçimi nedeniyle oluşabilecek olası iş kazalarının önüne geçmeyi hedeflemek için yapılmıştır. Maden sahalarının jeoteknik ve tahkimat durumu haritalarına bakılarak haftalık tahkimat, gaz ve su durumu ölçümleri yapılmıştır. Ölçümlerden elde edilen verilere göre uygulanması gereken tahkimat yöntemleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis is based on the recent development of the Plan, Implement, Control, Take Precautions System in Turkey by Polyak Eynez Inc. and Tire Linyit Inc. It was made in order to be integrated into mines and applied and to strengthen the ground and to prevent possible work accidents that may occur due to the lack of supporting and the wrong choice of supporting. Weekly Fortification, gas and water condition measurements were made by looking at the geotechnical and fortification condition maps of the mine sites. According to the data obtained from the measurements, the supporting methods that should be applied have been determined.