Akromegali hastalarında Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi'nin değerlendirilmesi
Evaluation of Systemic Immune-Inflammation Index in acromegaly patients
- Tez No: 846655
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akromegali, inflamasyon, sistemik immün-inflamasyon indeksi, acromegaly, inflammation, systemic immune-inflammation index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş ve Amaç: İlk kez 1886'da tanımlanan Akromegali, büyüme hormonu (GH) ve insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1)' in aşırı üretimi nedeni ile gelişen bir hastalıktır. Birden fazla sistemi etkileyebilen bu hastalık nadir olmakla beraber tedavisiz kalması halinde yüksek mortaliteye sahiptir. GH ve IGF-1'in henüz aydınlatamamış olduğu nedenlerle vücutta sistemik inflamasyona yol açması sonucunda akromegali hastalarının takibinde Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII)'nin kullanılabilirliğini araştırmak için çalışmamız dizayn edilmiştir. Materyal ve Metot: Haziran 2019 ve Aralık 2023 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvurmuş olan 94 Akromegali hastasının verileri geriye dönük analiz edildi. Hastaların akromegali hastalık süresi, son ölçülen BH ve IGF-1 değeri, hemogram değerleri, istenmiş hipofiz hormonları ve akromegali tedavileri kaydedilmiştir. Ayrıca ek hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan 94 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu ile akromegali hastalarının SII değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: IGF-1 ve GH düzeyleri ile SII arasındaki ilişkiye bakıldı. Yüksek IGF-1 ve GH seviyeleri olan hastalar ile SII karşılaştırmasında (sırası ile p=0,962 ve p=0,98) anlamlı fark elde edilmedi. Ayrıca hasta grubu ve kontrol grubu olarak değerlendirilen SII değerlerinde de (p=0,488) istatiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmedi. Sonuç: Akromegali birçok komplikasyona yol açabilen ve inflamasyon ile ilişkilendirilen bir patofizyolojisi olduğu düşünülmekte olan bir hastalıktır. Hastaların takibinde daha kolay ve ucuz bir yöntem olarak SII kullanılabilirliğini araştırmak için yapılan çalışmamızda IGF-1/BH ve SII arasında istatiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Acromegaly, first described in 1886, is a rare disease resulting from the overproduction of growth hormone (GH) and insulin-like growth factor (IGF-1). Despite its rarity, the disease can lead to high mortality if left untreated, affecting multiple systems. Our study was designed to investigate the utility of the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) in monitoring acromegaly patients, given the systemic inflammation caused by reasons not yet elucidated by GH and IGF-1. Materials and Methods: Data from 94 acromegaly patients who visited the Endocrinology and Metabolism Diseases outpatient clinic at Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine Hospital between June 2019 and December 2023 were retrospectively analyzed. The recorded data included the duration of acromegaly, the latest measured GH and IGF-1 values, complete blood count results, pituitary hormones, and acromegaly treatments. Additionally, the SII values of the acromegaly patients were compared with a control group consisting of 94 healthy individuals who had no additional diseases or medication usage. Results: The relationship between IGF-1 and GH levels and SII was examined. No significant differences were observed in the comparison of SII with patients having high IGF-1 and GH levels (p=0.962 and p=0.98, respectively). Furthermore, there was no statistically significant difference in SII values when evaluated between the patient group and the control group (p=0.488). Conclusion: Acromegaly is considered to have a pathophysiology associated with inflammation and can lead to various complications. In our study investigating the feasibility of using SII as a more accessible and cost-effective method in patient monitoring, no statistically significant results were obtained between IGF-1/GH and SII.