2012-2020 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalında yapılan ası sonucu meydana gelen ölümlerde otopsi bulgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retropective evaluation of autopsy findings in deaths resulting from hanging at the department of forensic Medicine, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, 2012-2020
  1. Tez No: 846674
  2. Yazar: MEHMET CAN YAĞTU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ası, Boyun, İntihar, Otopsi, Ölüm, Hanging, Neck, Suicide, Autopsy, Death
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ası bir ucu sabit bir noktada, diğer ucu ilmek şeklinde boyuna geçirilen bir bağın tam ya da kısmi vücudun kendi ağırlığı ile gerilmesi, boynu sıkıştırarak o bölgede solunum yolu, damar ve sinirlere bası yapması sonucu meydana gelen ve sıklıkla ölümle sonuçlanan bir olaydır. Çalışmamızda Isparta'da 2012-2020 yılları arasında ası sonucu ölen 80 olgunun otopsi bulguları retrospektif olarak incelendi. Olguların yaş, cinsiyet, ası eylemini gerçekleştirdiği zaman (yıl, ay, mevsim), ası yeri, boyun kaslarındaki ekimozlar, psikiyatrik hastalıklarının bulunup bulunmadığı gibi değişkenler incelendi. Çalışmamızda; erkeklerin (n:58) kadınlara (n:22) göre daha fazla sayıda olduğu, Olguların yaş gruplarına göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir. En sık %42,5 ile 18-40 yaş aralığında, ikinci sıklıkta ise %32,5 ile 42-64 yaş aralığında ası sonucu ölüm olduğu saptandı. Ası olgularının en sık görüldüğü mevsimin sonbahar (n:30 ; %37,5), en sık görüldüğü ayların da ekim ve kasım ayları (n: 10 ; %12,5) olduğu tespit edilmiştir. Olguların sadece 7 (%8,7)'sinin intihar notu bırakmış olduğu saptanmıştır. Asının gerçekleştiği yerin 56 (%70) olgu ile en sık ev olduğu görülmüştür. Ası vasıtası olarak en sık ip (n: 50; %62,5) kullanıldığı görülmüştür. Düğüme göre ası tipi değerlendirildiğinde; olguların %57,5'unun tipik ası, %40'ının atipik ası olduğu görülmüştür. Karotid arter intimasında hasar (Amussat işareti) olan 1 (%1,25) olgu olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda olguların boyun ve servikal bölge çevresinde saptanan kaslardaki ekimoz bulgularına göre dağılımını incelediğimizde en sık 59 (% 73,75) olgunun sternokleidomastoideus (SCM) kasında ekimoz saptanırken bunu 24 (%30) olgu ile sternohyoid kas ekimozu takip etmiştir. Çalışmamızda 34 olguda (%42,5) hyoid kemik kırığı, 14 olguda (%17,5) tiroid kıkırdak kırığı, 4 (%5) olguda ise servikal vertebra kırığı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; intihar yöntemleri arasında ası intihar vasıtasına kolay ulaşılabilir ve uygulama açısından da kolay uygulanabilir bir yöntem olduğundan en sık kullanılan intihar yöntemidir. İntihar önlenebilir bir ölümdür. Psikiyatrik hastalıklarda erken teşhis, takip ve tedavi ne kadar sistematik ve doğru bir şekilde uygulanırsa intihar oranları ve dolayısıyla intihara bağlı ölümler o kadar azalır. İntihar ölümlerinde birçok olgunun psikiyatrik sorunları olmasına rağmen henüz psikiyatrik başvurusu olmadan ve tanı almadan intihara yönelebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Hanging is an act that often results in death and occurs when a ligament, which is passed to the neck at a fixed point at one end and the other end as a loop, is fully or partially stretched by the body's own weight, and as a result, compresses the neck and compresses the respiratory tract, vessels and nerves. Many psychiatric disorders, particularly depressive disorder, schizophrenia, and bipolar disorder, are often associated with suicide by hanging. We retrospectively analyzed in our study the autopsy findings of 80 cases who died from hanging in Isparta between 2012-2020. We analyzed variables such as age, gender, time of suicide act by hanging (year, month, season), location of hanging, ecchymoses in the neck muscles, and psychiatric disorders. The results indicate that there were more cases of death by hanging in men (n=58) compared to women (n=22), with the highest incidence observed among individuals aged 18-40 (42.5%). Hanging cases were most commonly observed in autumn (n=30. Home was found to be the most common location for hangings (70%), with the use of a rope as the primary method (n=50). Findings around the neck and cervical muscle region, most common cases were sternocleidomastoideus (SCM) muscle ecchymosis in 59 (73.75%) cases, and the second most common was sternohyoid muscle ecchymosis in 24 (30%) cases. 34 cases (42.5%) had hyoid bone fractures, 14 cases (17.5%) had thyroid cartilage fractures, and 4 (5%) cases had cervical vertebra fractures. 21 (26.3%) cases were diagnosed with a psychiatric disease. Our research indicates that hanging is possibly one of the most commonly used suicide methods due to its accessibility and ease of application. In suicide deaths, many cases have psychiatric problems, they commit suicide without consult a psychiatrist or being diagnosed. Offering diagnosis and treatment for psychiatric disorders is essential for preventing suicide cases.