Ektopik gebelik tanısı alan hastalarda metotreksat tedavisi öncesi ölçülen serum folik asit düzeyinin tedavi başarısındaki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of serum folic acid level measured before methotrexate treatment on treatment success in patients diagnosed with ectopic pregnancy
- Tez No: 846676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BURAK GÜLTEKİN, UZMAN TUĞBA AĞBAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tubal ektopik gebelik, Metotreksat, tek doz protokol, medikal tedavi, β-hCG, folik asit, Ectopic pregnancy, methotrexate, single dose protocol, medical treatment, folic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Amacımız ektopik gebelikte metotreksat tedavisinde tedavi öncesi ölçülen serum folik asit düzeyinin tedavi başarısını etkileyen prognostik faktörlerden biri olup olmadığını araştırmaktır. Elde edilen veriler ışığında bilime katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kullanılacak olan metotreksat tedavisi mevcut durumda kullanılmakta olup ilacın kendi yan etkisi dışında ek bir risk yoktur. Gereç Yöntem: Prospektif girişimsel olmayan ilaç dışı klinik çalışma-tez çalışmasıdır. Hastanemizde ektopik gebelik nedeniyle standart medikal tedavi olarak metotreksat tedavisi uygulanacak olan hastalarda metotreksat tedavisinden hemen önce rutin biyokimyasal kan testleri ile birlikte serum folik asit düzeyi alındı ve hastanemiz biyokimya laboratuvarında çalışıldı. Kan alındıktan sonra metotreksat tek doz tedavi protokolü başlandı ve hastalarda 1,4, ve 7.günlerde ölçülen βHCG düzeyleri arasında %15 lik düşüş olması halinde tedavi başarısı kabul edildi ve hastalar βHCG düzeyi sıfırlanana kadar takip edildi. 4. ve 7.gün arası %15 ten az düşüş ya da βHCG düzeyinde artış olması halinde tedavi başarısızlığı kabul edildi. Ayrıca cerrahi tedavi uygulanmasını gerektirecek bir durum gelişmesi de başarısızlık olarak kabul edildi. Sonrasında tedavide başarılı olunan grup ile başarısız olunan grup arasında tedavi öncesi serum folik asit düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza tubal ektopik gebelik tanısı almış olan 54 hasta dahil edildi. Hastalara tek doz metotreksat tedavisi uygulanmış olup 30 (%55,5) hastamız başarılı olurken, 24(%44,5) hasta başarısız olmuştur. Başarısız olan hastalarımızdan 10 (%18,5) hastaya 2.doz mtx uygulandı, 13 (%24,2) hastaya cerrahi uygulandı, 1 (%1,8) hastaya ise 2.doz mtx ve cerrahi uygulandı. Farklı günlere ait ortalama βHCG değerlerine göre başarısız tedavi oranı başarılı olanlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Farklı günlere ait ortalama βHCG değerlerine göre başarısız tedavi oranı başarılı olanlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p0,05). Folik asit düzeyi yüksek olan hasta sayımız sınırlı olduğu için istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilemediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Our aim is to investigate whether serum folic acid level measured before treatment is one of the prognostic factors affecting treatment success in methotrexate treatment of ectopic pregnancy. We aim to contribute to science in the light of the data obtained. The methotrexate treatment to be used is currently being used and there is no additional risk other than the side effect of the drug itself. Material and Methods: This is a prospective non-interventional non-drug clinical study-thesis study. In patients who were to be treated with methotrexate as standard medical treatment for ectopic pregnancy in our hospital, serum folic acid level along with routine biochemical blood tests were obtained just before methotrexate treatment and studied in the biochemistry laboratory of our hospital. After blood sampling, methotrexate single dose treatment protocol was initiated and treatment success was accepted if there was a 15% decrease between the bhcg levels measured on days 1, 4, and 7 and the patients were followed up until the bhcg level was reset. If there was a decrease of less than 15% or an increase in bhcg level between the 4th and 7th day, treatment failure was accepted. In addition, the development of a condition that would require surgical treatment was also considered as failure. Afterwards, pretreatment serum folic acid levels were compared between the group that succeeded in treatment and the group that failed. Results: Our study included 54 patients diagnosed with tubal ectopic pregnancy. Single dose methotrexate treatment was administered to the patients and 30 (55.5%) patients were successful, while 24 (44.5%) patients were unsuccessful. Among the unsuccessful patients, 10 (18.5%) patients received 2nd dose of mtx, 13 (24.2%) patients received surgery, and 1 (1.8%) patient received 2nd dose of mtx and surgery. According to the mean bhcg values of different days, the unsuccessful treatment rate was significantly higher than the successful ones (p0.05). Conclusion: According to the mean bhcg values of different days, the unsuccessful treatment rate was significantly higher than the successful ones (p0.05). We think that statistically significant results could not be obtained because the number of patients with high folic acid level was limited.