Fen eğitiminde alternatif ölçme değerlendirme yaklaşımlarının etkililiği: Bir meta analiz çalışması
Efficacy of alternative assessment and evaluation approaches on science education: A study of metanalysis
  1. Tez No: 846679
  2. Yazar: NADİDE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ŞAŞMAZ ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Fen Öğretim Programı, Ölçme ve Değerlendirme, Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları, Meta analiz, Science Education, Science Curriculum, Assessment and Evaluation, Alternative Assessment and Evaluation Approaches, Meta-Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
21. yüzyıl dünyasında bilgiye ulaşmak kolay ve ulaşım araçlarının çok fazla olmasına karşın ulaşılan bilgilerin doğru yorumlanması ve değerlendirilmesi daha büyük önem taşımaktadır. Bu durumda tek tek yapılan çalışmalardan bir sonuca ulaşmak yerine ortak yönü olan çalışmaların uygun yöntemlerle birleştirilip yorumlanmasının daha etkili sonuçlar vereceği yargısına ulaşılabilir. Bu durum tek aşamalı değerlendirmelerden süreç odaklı ölçme ve değerlendirmelere ihtiyaç duyulmaya başlandığını göstermektedir. Alternatif ölçme ve değerlendirme öğrenciyi sadece bilgi birikimi açısından değil, bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak değerlendirmeyi hedefleyen araçları kapsamaktadır. Bu tip değerlendirmelerin fen bilimleri dersindeki büyük avantajı ise öğrencinin bilgi birikiminin ve becerilerinin gerçek yaşamla olan ilişkisini ortaya koymasını sağlamasıdır. Bu çalışmanın amacı; fen eğitiminde son yıllarda önemi gittikçe aratarak daha fazla kullanılmaya başlanan alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımları ile ilgili güncel eğilimi belirlemektir. Çalışmanın yönteminde betimsel analiz ve meta analiz uygulanmıştır. Uygulamada veri toplama aracı olarak, betimsel analiz kodlama formu ve meta analiz kodlama formu olmak üzere ayrı iki form oluşturulmuştur. Çalışmada önce fen eğitimi alanında alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarıyla ilgili 2000-2023 yılları arasında yapılan ve Türkiye'de yayınlanan tüm çalışmalar taranmıştır. Literatür taraması sonucunda, fen eğitiminde alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımları hakkında yazılmış olan 299 makale, 244 yüksek lisans tezi ve 31 doktora tezi çalışmaya dahil edilmiştir. Bunlar betimsel olarak (yıl, örneklem grubu, içerik vb.) analiz edilerek bulgular oluşturulan grafikler üzerinden yorumlanmıştır. Ardından bunların içindeki deneysel olan ve alternatif ölçme ve değerlendirmeyi yalnızca değerlendirme aracı olarak kullanmış olan 44 çalışma (32 yüksek lisans tezi, 10 makale ve 2 doktora tezi) seçilerek CMA (Comprehensive Meta Analysis) programından yararlanılarak meta analiz yapılmıştır. Etki büyüklüğü endeksi, ortalamalar arasındaki standartlaştırılmış fark (d)= 1,04 olarak belirlenmiştir. Bu da alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarının değerlendirme aracı olarak kullanılmasının Hedges's g'ye göre etki büyüklüğünün kuvvetli olduğu sonucuna ulaştırmaktadır. Sonuç olarak literatürde fen eğitiminde alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımları konusuyla ilgili yapılmış birçok araştırma bulunmasına rağmen, yapılan çalışmalar arasında bu değerlendirmenin karşılaştırmalı bir biçimde betimsel analizinin ve meta analizinin bulunduğu araştırmalara rastlanılmamıştır. Bu sebeple konuyla ilgili eksik kalan alanların tespiti noktasında çalışma yapacak araştırmacılara yol gösterici olacağı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Regardless of the fact that in 21st century's World it is easy to access information and there are a great number of devices, the accessed information has great importance of being comented and evaulated acurately. In this situation, instead of reaching the result of one by one studies, we can assume that combining and interpreting studies that have common aspects with appropriate methods will end up with more effective results. Hereby in the place of single stage evaluation, assessments and evaluations focused on process has started to be needed. Alternative assessment and evaluation embraces tools that aims not only know-how's of a student, but also evaluating by taking individual differences into consideration. The biggest advantage of this type of evaluations in Science lessons enables the student to reveal the relationship of own knowledge and skills in real life. The purpose of this study; to determine the current trend regarding alternative assessment and evaluation approaches, which have become increasingly important and used more in science education in recent years. Descriptive analysis and meta- analysis was applied. In practice, two separate forms were created as data collection tools: the descriptive analysis coding form and the meta-analysis coding form. In the study, first, all studies on alternative assessment and evaluation approaches in the field of Science education, conducted between 2000 and 2023 and published in Turkey, were scanned. As a result of the literature scan, 299 articles, 244 master's theses and 31 doctoral theses written about alternative assessment and evaluation in science education were included in the study. These were analyzed descriptively (year, sample group, content, etc.) and the findings were interpreted through the graphs created. Then, 44 studies (32 master's theses, 10 articles, 2 doctoral theses) that were experimental and used alternative assessment and evaluation only as an evaluation tool were separated and a meta-analysis was conducted by using the CMA (Comprehensive Meta Analysis) program. The effect size index was determined as the standardized difference between means (d) = 1.04. And this leads to the conclusion that the use of alternative measurement and evaluation tools as evaluation tools has a strong effect size compared to Hedges's g. As a result, although there are many studies in the literature on alternative assessment and evaluation approaches in Science education, no studies have been found that includes a comparative descriptive analysis and meta analysis of this evaluation. For this reason, it can be stated that it will be a guide for researchers who will work on identifying the missing areas on the subject.