أثر ثقافة إدارة المخاطر في أداء البنوك العاملة في فلسطين: دراسة مقارنة بين البنوك التقليدية والبنوك الإسلامية
Risk yönetimi kültürünün Filistin'de faaliyet gösteren bankaların performansına etkisi: Ticari bankalar ve İslami bankalar arasında karşılaştırmalı bir çalışma'
- Tez No: 846680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDELKADER CHACHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Risk Kültürünün, Etkileri, Filistin'de Faaliyet Gösteren Bankaların Performansı, Risk Management, Risk Culture, FSB, Organizational Performance, Basel Accord II
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Risk kültürü ve kurumların performansı arasındaki ilişki, özellikle risk kültürü ve kurumun performansı ile ilgili mevcut çalışmaların risk kültürünün kurumsal performans üzerinde etkisi olduğunu gösterdiği küresel finansal krizden sonra araştırmacıların dikkatini çeken önemli ilişkilerden biridir. Ne yazık ki, bu çalışmalar az ve gelişmiş ülkelere odaklanıyor. Organizasyonda etkin bir risk yönetimine katkıda bulunan tüm faktörlerin kapsamlı bir şekilde kapsanması nedeniyle risk kültürü için Finansal İstikrar Kurulu modelini benimseyen bu tez, risk kültürü ve Filistin'de faaliyet gösteren bankaların performansı üzerindeki etkisi ile ticari bankalar ve bankalar arasındaki karşılaştırmayı incelemiştir. İslam. Bu bankaların ve bankaların performansını ölçmek için finansal ve finansal olmayan önlemler kullanılmıştır. İki ana değişken için tüm faktörler: bir risk kültürü ve kurumsal performans beş likertli bir ölçek skoru ile ölçülmüş ve daha sonra tanımlayıcı istatistiksel ölçümler kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel veriler, yerel ve ithalatçı Filistin'deki lisanslı bankalardan ve 14 banka ve bankadan elde edilen bankalardan elde edilmiştir. Bu çalışma öncelikle farklı riskler kültürünün farklı boyutlarının Filistin'de faaliyet gösteren ticari bankaların ve İslami bankaların finansal ve idari performansı üzerindeki etkisini incelemektedir. Risk kültürü çerçevesinin dört boyutu ve bağımsız değişkenleri olduğundan, performans iki bağımlı değişkene bağlıdır: finansal ve finansal olmayan (idari) performans
Özet (Çeviri)
The relationship between the risk culture and the organizational performance is one of the important things that attracted the attention of researchers, especially after the global fiscal crisis. Unfortunately, these studies are scarce and focus on developed countries. By adopting the Financial Stability Board model for risk culture due to its comprehensive coverage of all factors that contribute to effective risk management in the organization, this thesis examined the relationship between risk culture and its impact on the performance of banks operating in Palestine and a comparison between commercial banks and Islamic banks, to measure the performance of these banks, financial and non-financial measures were used. All factors for the two major variables: the risk culture and organizational performance were measured using a five-Likert scale score and then analyzed using descriptive statistical measures. Statistical data were obtained from (14) local and foreign banks operating in Palestine. This study primarily examines the impact of different dimensions of the risk culture on the financial and non-financial performance of commercial and Islamic banks operating in Palestine. Since the risk culture framework has four dimensions and independent variables, performance depends on two dependent variables, namely financial and non-financial (administrative) performance.