Novels of social activism: American women writers of the interwar years
Toplumsal aktivizm romanları: Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arasında Amerikan kadın yazarları
  1. Tez No: 846683
  2. Yazar: EZGİ İLİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANFER EMİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Savaşları Arası Dönem, Amerikan Toplumsal Romanı, Yeni Kadın, Gastonia Grevi, Büyük Buhran, Toz Çanağı, Dünya Savaşları, Interwar Era, American Social Novel, New Woman, Gastonia Strike, Great Depression, Dust Bowl, World Wars
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Amerika Birleşik Devletleri'nde Birinci ve İkinci Dünya Savaşları arası dönem (1918-1939),“Kükreyen Yirmiler”ve çalkantılı Büyük Buhran yılları sırasında özgürleşme ve muhafazakârlık arasındaki mücadeleyi yansıtır. Birinci Dünya Savaşı sonrası özgürlük, ilerleme ve değişim vurgusu yeni gençlik, radikal politikalar, endüstriyel ve kentsel büyüme ve göçle ilişkilendirilir. Ekonomik krizler, çevresel felaketler ve ABD'nin değişen sosyoekonomik ve kültürel yapısı ışığında muhafazakâr tepkiler modernleşme, işçi sınıfı aktivizmi ve yabancı insanlara ve ideolojilere karşı koymaya yol açar. Bu tez İlerlemeci Dönem reformunu dünya savaşları arası döneme taşıyan altı Amerikan kadın romancıyı ele almaktadır. Yazdıkları toplumsal romanlar modern Amerikan kadınının benliğini ve konumunu, işçi sınıfı ve çiftçilerin durumunu ve Amerikan toplumunun küresel çatışmalar hakkında farkındalığını geliştirmek amacıyla mevcut sosyokültürel ve politik durumu eleştirir. Yazarların reform çabaları ve farkındalığı arttıran anlatıları edebiyat ve medyadaki popüler ve önyargılı temsillere karşı çıkar. Gertrude Atherton'ın The Sisters-in-Law: A Novel of Our Time (1921) ve Black Oxen (1923) romanları yeni kadının özgürleşmesini ve ahlak anlayışını savaş dönemi hizmetleri ve savaş sonrası toplumun yeniden yapılanması üzerinden yeniden tanımlar. Grace Lumpkin'in To Make My Bread (1932) and Mary Heaton Vorse'ün Strike! (1930) romanları işçi sınıfı ailelerinin gelişen tekstil endüstrisinde 1929 Gastonia Grevi aracılığıyla hak taleplerini anlatır. Josephine Johnson'ın Now in November (1934) ve Sanora Babb'ın Whose Names Are Unknown: A Novel (1939'da yazılan/2004'te basılan) romanları Yeni Anlaşma döneminde çiftçi ailelerinin Büyük Buhran, kuraklık ve Toz Çanağı ile mücadelelerini ele alır. The Deepening Stream (1930) romanında Dorothy Canfield Birinci Dünya Savaşı ve barış görüşmelerini eleştirirken, Seasoned Timber (1939) romanında İkinci Dünya Savaşı öncesinde Amerikan toplumunu giderek artan totalitarizm ve kısıtlamalara karşı uyarır. Bu toplumsal aktivizm romanları eleştirel gözlemleri, kitlelerin çektiği acıyı, mitler ve ön yargılar ardındaki gerçeği ve bir değişim çağrısını ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the United States, the interwar decades of the 1920s and 1930s represented the struggle between liberation and conservatism during the“Roaring Twenties”and the turbulent Great Depression. The postwar emphasis on freedom, progress, and change was associated with the new youth, radical politics, industrial and urban growth, and immigration. Conservative reactions resulted in counteraction to modernization, working class activism, and foreign people and ideologies in light of economic crises, environmental disasters, and the changing socioeconomic and cultural structures of the United States. This dissertation explores six American women novelists who carried Progressive Era reform into the interwar years. Their social novels criticize the sociocultural and political context in order to improve modern American Woman's self-image and position, conditions of working class and farmers, and American society's awareness about global conflicts. Their drive to reform and consciousness raising narratives challenge popular and prejudiced portrayals in literature and the media. Gertrude Atherton's The Sisters-in-Law: A Novel of Our Time (1921) and Black Oxen (1923) redefine the new woman's liberation and morality through wartime services and the postwar reconstruction of society. Grace Lumpkin's To Make My Bread (1932) and Mary Heaton Vorse's Strike! (1930) convey working class families' demands for rights in the booming textile industries via the Gastonia Strike of 1929. Josephine Johnson's Now in November (1934) and Sanora Babb's Whose Names Are Unknown: A Novel (written in 1939/published in 2004) address farm families' struggle with the Great Depression, drought, and the Dust Bowl during the New Deal. In The Deepening Stream (1930), Dorothy Canfield critiques WWI and peace settlements, while warning American society against growing totalitarianism and persecution in the pre-WWII era in Seasoned Timber (1939). These novels of social activism express critical observations, the suffering of the masses, the reality behind myths and bias, and a call for change.