Integrating user needs and expectations into the conservation process of traditional dwellings: Case of Milas, Türkiye
Kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerini geleneksel konutların korunma sürecine entegre etmek: Milas, Türkiye
  1. Tez No: 846701
  2. Yazar: SERA NAZ ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel mirasın korunması, Yerel mimari, Sürdürülebilir koruma, İşbirlikçi koruma, Katılımcı koruma, Conservation of cultural heritage, Vernacular architecture, Sustainable conservation, Collaborative conservation, Participatory conservation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Yapılar kullanıldıkları sürece yaşarlar. Kullanımda süreklilik için kullanıcıların memnuniyetinin sağlanması, ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Bu endişe, insanın mekanla ilişkisinin en yoğun olduğu yapılar olan geleneksel konutlar için daha büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamdaki yasa ve yönetmelikler nedeniyle, kültürel miras koruma süreci, binaların gerçek kullanıcılarının dahil olmadığı, uzmanlara dayalı ve yukarıdan aşağıya bir hal almaktadır. Buna rağmen, bütünleşik bir koruma sürecinin nasıl yönetileceğine dair sistematik ve bilimsel çalışmalar bu bağlamda özellikle Türkiye için yetersiz kalmaktadır. Bu çalışma, geleneksel konutların halen kullanımda ancak terk edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Milas bölgesindeki geleneksel konutların korunma sürecinde, geleneksel konut kullanıcılarını bütünleşik bir bakış açısı ile sürece dahil etmeyi amaçlamaktadır. Konuya sosyolojik bakış açısıyla odaklanarak, kullanıcıların ihtiyaç, beklenti ve deneyimleri ile yapıların değerlerini dikkate alan sistematik ve bilimsel bir yaklaşım ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Structures live as long as they are used. For continuity in use, satisfaction of the users must be ensured, and their needs and expectations must be met. Notably, this concern is of greater importance for traditional dwellings since they harbor very particular type of human-environment interaction. Nevertheless, since the laws and regulations define the course of architectural conservation, the process becomes expert-based and top-down where actual users of the buildings are not involved. Howbeit, systematic and scientific work about how to manage a user-integrated conservation process remains insufficient in this context, especially in Turkiye. Accordingly, this study aspires to adopt a user-integrated perspective in conservation process of traditional dwellings in Milas, a historic urban site where traditional dwellings are still in use but confronted with the risk of abandonment. It aims to focus on the issue from sociological point of view and to set forth a systematic and scientific approach that would pay regard to the needs, expectations and experiences of the users together with the architectural and heritage values of the structures. Within the framework of this research objective, the study will be composed of three stages: pre-site literature survey, on-site survey based on observations and interviews to examine the relationship between human and environment, and post-site analysis, evaluation and preparation of proposals for user-integrated decision-making process in conservation.