An investigation into self-initiated modified output and oral communication strategies in the Turkish EFL context
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin konuşma becerisinde kendilerinin başlattığı öz-düzeltme süreçleri ve sözlü iletişim stratejilerine dair bir inceleme
- Tez No: 846700
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çıktı Hipotezi, Kendi Kendine Başlatılan Öz-Düzeltme, Konuşma Becerisi, Öz-Düzeltme, Sözlü İletişim Stratejileri, Stratejik Yeterlilik, Modified Output, Oral Communication Strategies, Output Hypothesis, Output Modification, Self-Initiated Modified Output, Self-Repair, Speaking Skill, Strategic Competence
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin İngilizce konuşma becerisinde kendilerinin başlattığı öz-düzeltme durumlarını ve kullandıkları sözlü iletişim stratejilerini araştırmaktadır. Çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kendilerinin başlattığı öz-düzeltme süreçlerini (SIMO) nasıl gerçekleştirdiklerine, SIMO'nun dil seviyesinden etkilenip etkilenmediğine, öğrencilerin hangi sözlü iletişim stratejilerini kullandıklarına, strateji kullanımının SIMO başarı oranı ve dil seviyesi ile ilişkili olup olmadığına, ve öz-düzeltme davranışının Swain'in Çıktı Hipotezi'ne (1995) dayanan fark etme / tetikleme işlevi, hipotez test etme işlevi ve metalinguistik işlev gibi output'un 3 işlevi aracılığıyla ikinci dil gelişimine ne açılardan katkıda bulunabildiğine odaklanmıştır. Veriler; öğrencilerin 3 farklı konuşma aktivitesindeki sözlü performanslarının transkripsiyonları, standartlaştırılmış bir test ışığında İngilizce yeterlilik seviyeleri, Sözlü İletişim Stratejisi Envanteri (OCSI) puanları gibi nicel ve ayrıca retrospektif hatırlama oturumları ve görüşmeler gibi nitel yöntemleri içermektedir. Bulgular ışığında, öğrencilerin SIMO başarı oranının dil seviyelerine göre U şeklinde bir örüntü oluşturduğu öne sürülebilir. Öte yandan, kendi kendine öz-düzeltme yapmaya teşebbüs etme sayısı başarı seviyelerine göre ters bir örüntü sergilemiştir ve bunun da U-şekilli örüntü kavramını desteklediği düşünülebilir. Bulgular yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin Sözlü İletişim Stratejilerini orta ila yüksek düzeyde kullandıklarını, sözsüz/vücut dili ve anlam müzakeresi stratejilerinin en yaygın olduğunu, strateji kullanımı ile SIMO başarı oranları veya dil yeterliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur; ayrıca tüm bu nicel bulgular, retrospektif hatırlama oturumlarından ve görüşmelerden oluşan nitel yöntemlerden elde edilen veriler ile desteklenerek yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate self-initiated modified output (SIMO) patterns and oral communication strategies (OCSs) employed in the Turkish EFL context. The study focuses on how Turkish EFL learners demonstrate SIMO, whether SIMO is affected by language proficiency levels, what OCSs students employ, whether the use of OCSs is correlated with SIMO success rates and language proficiency levels, and in what ways the SIMO behavior may contribute to L2 development through the 3 functions of output based on Swain's Output Hypothesis (1995): noticing/triggering function, hypothesis-testing function and metalinguistic function of output. The data comprised transcriptions of students' oral performances on 3 different communicative tasks, English proficiency levels in light of a standardized test, self-reported Oral Communication Strategy Inventory (OCSI) scores, and such qualitative methods as stimulated recall methodology and interviews. The findings revealed that the SIMO success rate could be claimed to be in a U-shaped pattern across students' proficiency levels. On the other hand, the number of self-initiations was in an opposite pattern, corroborating with the notion of the U-shaped pattern. The findings also revealed that the Turkish EFL learners use OCSs at a medium-to-high level, with nonverbal and meaning-negotiation strategies emerging as the most frequently used, and that there was no statistically significant correlation between OCSs use and SIMO success rates or language proficiency; besides, all these quantitative findings were supplemented with insights from the qualitative findings of stimulated recalls and interviews.