Akciğer kanseri hastalarında myostatin, IGF-1, IL-6 düzeyleri ile sarkopeni arasındaki ilişki
The relationship between myostatin, IGF-1, IL-6 levels and sarcopenia in lung cancer patients
- Tez No: 846733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU OFLAZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Akciğer Kanseri, Myostatin, IGF-1, IL-6
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş-Amaç: Akciğer kanseri tanısı konmuş ve takip edilen hastalarda myostatin, IGF-1, IL-6 düzeyleri ile sarkopeni arasındaki ilişkiyi belirlemek, ayrıca sarkopeni tespitinde yeni moleküllerin kullanımını değerlendirmektir. Gereç- Yöntem: Bu çalışmaya Ekim 2023 - Ocak 2024 tarihleri arası İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı'na başvuran ve KHDAK tanısı almış hastalar dahil edildi. Çalışma kesitsel gözlemsel olarak yapıldı. Bu hastalara vücut kompozisyon ölçümleri, BMI ve kas kitlesi ölçümleri yapılarak myostatin, IGF-1 ve IL-6 düzeyleri ölçüldü. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0.05 kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 9 (13%)'u kadın; 60 (87%)'ı erkek erkekti. Sarkopenik hasta grubunda myostatin, IL-6 düzeyleri daha yüksek saptanırken; IGF-1 ortalama seviyeleri daha düşük saptandı. SMI ile myostatin, IGF- 1 ve IL-6 düzeyleri açısından Spearman'ın korelasyon analizi yapıldığında; myostatin ve IL-6 açısından SMI ile arasında negatif bir korelasyon saptanırken IGF-1 ile pozitif korelasyon saptandı. Lojistik regresyon analizinin bir parçası olarak sarkopeniyi bağımlı değişken ve myostatin, IGF-1, IL-6, ECOG performans'ını bağımsız değişkenler olarak ele aldığımızda, ECOG performans'ı dışında diğer faktörlerin bağımsız bir öngörücü olduğu gösterildi. HGS ile myostatin, IGF-1 ve IL- 6 düzeyleri arasında basit lineer regresyon analizi yapıldığında istatistiki anlamlılık myostatin ve IL-6 için vardı. SMI ile myostatin, IGF-1 ve IL-6 düzeyleri arasında basit lineer regresyon analizi yapıldığında sadece istatistiki anlamlılık myostatin için vardı. Sonuç: Akciğer kanseri hastalarında sarkopeni ile myostatin, IGF-1, IL-6 arasında anlamlı bir ilişki olduğunu tespit ettik. Sarkopenik hastalarda IGF-1 düzeyi daha düşük; myostatin ve IL-6 düzeyi ise daha yüksek bulundu. Kanser hastalarında myostatin, IGF-1, IL-6 sarkopeni için güvenilir belirteçler olarak kullanılabileceği sonucuna vardık. Bu sonuçlar, sarkopeninin belirteçleri olarak myostatin, IGF-1 ve IL-6 kullanmanın potansiyel ilgisini araştıran gelecekteki ileriye dönük çalışmaları teşvik etme potansiyeli oluşturacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introductıon: To determine the relationship between myostatin, IGF-1, IL-6 levels and sarcopenia in patients diagnosed with lung cancer and followed up, and to evaluate the use of new molecules in the detection of sarcopenia. Material-Method: Patients admitted to the Department of Medical Oncology of IKÇÜ Atatürk Training and Research Hospital between October 2023 and January 2024 and diagnosed with NSCLC were included in this study. The study was conducted as a cross sectional observational study. Body composition, BMI, muscle mass and myostatin, IGF-1 and IL-6 levels were measured.