Yetişkin bireylerde Video Head Impulse testinde kullanılan motorlu kamera sistemiyle monooküler gözlüğe entegre video kamera sisteminin karşılaştırılması
Comparison of a motorized camera system and a video camera system integrated into monoocular glasses used in the Video Head Impulse Test in adults
- Tez No: 846739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR EMBİYE ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Video Head Impulse Test, Vestibüler Sistem, Vestibülo-Oküler Refleks, Semisirküler Kanal, Monooküler, Video Head Impulse Test, Vestibular System, Vestibulo-Ocular Reflex, Semicircular Canal, Monoocular
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Video Head Impulse Test, semisirküler kanallar düzleminde yapılan ani ve hızlı baş hareketleri sonucunda Vestibülo-oküler Refleks fonksiyonunun değerlendirilmesine olanak sağlayan objektif, hızlı ve non-invaziv bir test yöntemidir. Çalışmamızda, teknolojik açıdan ve kazanç algoritması açısından birbirlerinden farklı 2 Video Head Impulse Test sistemiyle, semisirküler kanalların kazanç değerlerini ve asimetri oranlarını değerlendirmek ve bu değerlerin, farklı tekrar sayılarında ve cihazlar arasında gösterdiği değişiklikleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmaya, alınan anamnez ve yapılan odyolojik değerlendirmeleri takiben yaşları 18-60 yaş arasında değişen, 15'i erkek ve 15'i kadın olmak üzere toplam 30 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Monooküler Gözlüğe Entegre Video Kamera Sistemine sahip vHIT cihazı ve Motorlu Kamera Sistemine sahip vHIT cihazı ile semisirküler kanallar, 5 ve 20 tekrar üzerinden değerlendirilmiştir. Her iki cihazla; test kabul sayıları üzerinden, 5 tekrar üzerinden ve 20 tekrar üzerinden elde edilen testler karşılaştırıldığında; tüm semisirküler kanal kazanç değerleri arasında anlamlı derecede fark olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Monooküler vHIT ile 5 tekrar ve 20 tekrar üzerinden elde edilen testler karşılaştırıldığında, semisirküler kanal asimetri oranları arasında anlamlı derecede fark görülmemiştir (p>0,05). Motorlu Kamera Sistemine sahip vHIT cihazı ile 5 ve 20 tekrar üzerinden değerlendirilen sağ posterior kanal kazançları arasında anlamlı derecede fark tespit edilirken (p0,05). Motorlu Kamera Sistemine sahip vHIT cihazı ile 5 tekrar ve 20 tekrar üzerinden değerlendirilen lateral ve posterior kanalların asimetri oranları arasında anlamlı derecede fark tespit edilirken (p0,05). Çalışmamızda, vHIT sistemlerinin farklı kazanç değerleri ve asimetri oranları gösterebileceği tespit edilmiştir. Bulduğumuz bu farklılığın, cihazların kazanç algoritmasından ve/veya teknolojik özelliklerinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Video Head Impulse Test is an objective, rapid and non-invasive test method that allows the evaluation of Vestibulo-ocular Reflex function as a result of sudden and rapid head movements in the plane of the semicircular canals.In this study, we aimed to evaluate the gain values and asymmetry rates of semicircular canals with 2 Video Head Impulse Test systems, which are technologically and gain algorithmically different from each other, and to reveal the changes in these values at different repetition numbers and between devices.Following anamnesis and audiologic evaluations, 15 males and 15 females, aged between 18-60 years, 30 healthy individuals were included.Semicircular canals were evaluated over 5 and 20 repetitions with the vHIT device with Monocular Eyeglass Integrated Video Camera System and the vHIT device with Motorized Camera System. When the tests obtained with both devices over test acceptance numbers, over 5 repetitions and over 20 repetitions were compared, it was found that there was a significant difference between all semicircular canal gain values (p0.05). When the tests obtained with monoocular vHIT over 5 repetitions and 20 repetitions were compared, there was no significant difference between semicircular canal asymmetry rates (p>0.05). While there was a significant difference between the right posterior canal gains evaluated over 5 and 20 repetitions with the vHIT device with Motorized Camera System (p0.05). While there was a significant difference between the asymmetry rates of the lateral and posterior canals evaluated over 5 repetitions and 20 repetitions with the vHIT device with Motorized Camera System (p0.05). In our study. We concluded that this difference may be due to the gain algorithm and/or technological features of the devices.