Karakaya (Malatya) Baraj Gölü'nde yaşayan ekonomik öneme sahip dört cyprinid (acanthobrama marmid heckel 1843, capoeta trutta (heckel 1843), leuciscus cephalus linneaus 1758 ve chondrostoma regium heckel 1843) populasyon
  1. Tez No: 84675
  2. Yazar: ERCAN KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ÜMİT ERDEMLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Acanthobrama marmid, Capoeta trutta, Leuciscus cephalus, Chond- rostorna regium, Karakaya Dam Lake, growth, Reproduction
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Karakaya Baraj Gölü'nde Mart 1995-Temmuz 1996 tarihleri arasında yaka lanan 195 Acanthobrama marmid, 210 Capoeta trutta, 77 Leuciscus cep halus ve 143 adet Chondrostoma regium örneklerinin büyüme performansları belirlenmiş ve bazı üreme özellikleri araştırılmıştır. İncelenen türlerde, her yaş grubu için erkek, dişi ve erkek+dişi gruplarına ait ortalama boy ve ağırlık değerleri hesaplanmıştır. Boy ve ağırlık olarak büyüme hem salt, hem de oransal büyüme şeklinde değerlendirilmiştir. Aylık alınan örnek ler üzerinde de gonadosomatik indeks değerleri, yumurta sayısı ve yumurta çapı ölçülmüştür. Ayrıca her türün kondisyon değeri ve bazı meristik özellikleri tesbit edilmiştir. 1. İncelenen 195 A. marmid örneğinin yaş ve eşey kompozisyonu belirlenmiş olup, populasyonun 0-VII yaşlar arası dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Dişilerin ve erkeklerin boy ve ağırlık olarak büyümeleri ayrıca matemetiksel olarak ince lenmiş ve dişi, erkek, erkek+dişi gruplarında yaş-boy, yaş- ağırlık ve boy-ağırlık grafikleri elde edilmiştir. Von Bertalanffy bağıntısına göre boyca ve ağırlıkça bü yüme denklemleri dişi ve erkekte sırasıyla; Lt = 32.64(1 -e-°>1294(*-(-3-1585))], Wt = 544.93[ı_e-o.i294(t-(-)-3.i685)]3.8202j ve Lt = 33.44(1 - e-o,i282(t-3.3365)]j wt = 618.68(1 - e-0.1282(*-(-3-3365))]3-3242,VI boy-ağırlık ilişkisi dişiler için; W = 0.053L3-3242 ve erkekler için ise W = Ü.052L3-3'23 'dir. Ortalama kondisyon faktörü dişilerde 1.35, erkeklerde ise 1.33 olarak hesaplanmıştır. Eşeysel olgunluğa erişme yaşı ise II., III. yaş ve üreme peryodunun Mart- Ağustos aylan arasında olduğu ve yumurta çapının ortalama 0.64mm ve yumurta sayısının gramda 896.5 adet olduğu bulunmuştur. 2. 210 adet C. trutta bireylerinin 0-VII. yaşlar arası dağılım gösterdiği, dişilerin oranının yüksek olduğu bulunmuştur. Boy ve ağırlık değerlerinden yaş- boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık eğrileri elde edilmiştir. Von Bertalanffy bağıntısına göre dişi ve erkeklerde sırasıyla; Lt = 89.51[l-e-0-0571('-(-2-4138))], Wt = g627.11[l-e-°-05n(t-(-2-4138»]3-0325, ve Lt = 7G.40[1 - e-0.06M(«-(-2.6B14))]j Wf _ 5207.22(1 - e-0,060(M-2,6514))]2.932 dir. Boy-ağırlık ilişkisi dişiler için; W = 0.0116L30325, erkekler için ise; W = 0.01157L2-932 Ortalama kondisyon değeri dişilerde 1.30, erkeklerde 1.28' dir. Eşeysel ol gunluğa erişme yaşı IV, üreme peryodunun ise Mart-Temmuz aylan arası olduğu bulunmuştur. Yumurta çapı en büyük 1.04mm ve yumurta sayısı ise gramda 410 adet olarak bulunmuştur. 3. Karakaya Baraj Gölü'nde yakalanan 77 adet L. cephalus populasyonu nun I-V yaşlar arası dağılım gösterdiği, bulunmuştur. Matematiksel olarak Von Bertalanffy bağıntısına göre dişi ve erkeklerde sırası ile;vıı Lt = 37.804[l-e-°/|I2C({-(-1-0013»], Wt = 775.26[l-e-0-4125
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT In this study, the growth and reproduction of several species of fish; Acant- hobrama marid, Capoeta trutta, Leuciscus cephalus ve Chondrostoma regium from Karakaya Dam Lake were investigated. Samples were collected between March 1995 and July 1996. The average length and weight of samples was determined in female, male and male plus female groupings. The length and weight of samples were determi ned both indivadually and rationally. Also, gonadosomatic index values, number and diameters of eggs were determined in samples, taken in monthly periods. The conditional value and some meristic properties of each species were evaluated, as well; 1. The age and sex composition of 195 A. marmid determined in populations of 0-VII ages; length and weight were also determined and age-length, age-weight and length-weight were represented in graphical method. The growth, both in length and weight, was calculated according to Von Bertalanffy equation female and male respectively, Lt = 32.64[l-e-°'1294('-(~3-1585))], Wt = 544.93[1 _c-o.i2M(t-(->-s.iMB)]3.820B. and Lt = 33.44[1 - e-°.1282('-3-3365)], Wt = 618.68[1 - e-°'1282(M-3-3365))]3-3242, Length-weight relation for females was and for male was. The average con ditional factor was for females W = 0.053L3:3242 and W = 0.052L3-3123 for males. The age for sexual maturity was II and III. The reproduction period was between March- August and the average egg diameter was 0.64 mm and the number of eggs were 896.5 per gram of gonads.2. Of the 210 G. trutta samples, the age composition was between 0 and VII and females were in larger ratio than males. The age-weight, age-length and length-weight curves contracted from the values of length, weight and age. Again according to the Von Ber talanffy equation, females and males were Lt = 89.51(1 -e-00571^-2-4138»], Wt = 9627.11(1 _e-o.o8n(t-(-2.4i38))]3.0326> and Lt = 76.40 [1 - e-00604(«-(-2.6514))]j Wt = 5207.22(1 - e-0,060(t-(-2,6514))j2.932 respectively. Length-weight relation for females W = 0.0116L30325 and for males was W - 0.01157L2-932. The average conditional factor was 1,30 for females and 1,28 for males. The age for sexual maturity IV and reproduction period was between March-september. The average egg diameter was 1,04mm and the number off eggs were 410 per gram of gonads. 3. The age variation of 77 L. cephalus was between I - V. According to Von Bertelanffy aquation the females and males were; Lt = 37.804(1 _e-o-4i25(t-(- i.ooi3)) j} m = 775-26[1_c-o^i35(M-i.OTi3))]s.oara and Lt = 35.4547[l-e-06062('-(-°-1883))], Wt = 590.4437(l-e-°-6062(t-(-°-1883))]2-4878 respectively. While the length-weight relation for females was W = 0.013L30272, it was W = 0.0824L24878' for males. The conditional factor for females was 1.53 and for males was 1.42. The same species had a maturity age of III and a rep- roductivity period of March- July. The highest egg diameter was 1,06mm and the number of eggs per gram of gonads was 1539.XI 4. Among 143 C. regium studied, age varied between II and V. Again, the mathematical Von Bertalanffy equation gave a valve Lt = 39.59[1 - e-0,2100(t-(-2.3250))] f Wt = 555.62[1 - e-0,2100(*-(-2,3250))J2.5171> for females and Lt = 34.959[l-e-0-3257('-(-°>99892»], Wt = 322.66[l-e-°-3257('-(-°-9892»]1-7758 for males. The calculated length-weight relation for females W = 0.059.L2-5171 and for males W = 0.5857.L1,7758. The average conditional factor of females was 1,06 and of males was 1,04. The sexual maturity age was between III and IV, and the reproduction period of this species was March- June, The average diameter of eggs was found to be 1,00 mm and the number of eggs per gram of gonads was 370.