Özel yetenekli öğrencilere yönelik uzay araştırmaları ile ilgili zenginleştirilmiş etkinliklerin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evalatuion of enriched activities related to space research for gifted students
  1. Tez No: 846803
  2. Yazar: HASAN DÜZGÜNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekliler, Uzay Araştırmaları, Zenginleştirilmiş Etkinlikler, Fen Eğitimi, Destek Eğitim Odası, Special Talents, Space Studies, Enriched Activities, Science Education, Support Education Room
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu araştırmanın asıl amacı özel yetenekli öğrenciler için Fen Bilimleri öğretim programı kazanımlarına uygun, zenginleştirilmiş özgün etkinlikler tasarlanarak birçok alanda olduğu gibi destek eğitim odalarında da kullanımı yaygınlaştırarak etkinliklerin, eğitim alanına entegrasyonunu sağlayacak örnek literatür çalışması oluşturmak aynı zamanda ülkemizde son yıllarda yoğunluk kazanan destek eğitim odalarında eğitim gören özel yetenekli öğrencilerin eğitimi ve zenginleştirilmiş etkinliklerin eğitimini bir araya getirilerek etkinliklerin kullanılması hakkında destek eğitim odalarındaki özel yetenekli öğrencilerin görüşlerini tespit etmektir. Çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Mersin ve ilçelerinde bulunan 10 okulda özel yetenekli öğrenciler için açılan destek eğitim odalarında görev yapan 10 öğretmen ile destek eğitim odalarında eğitim gören 7. sınıf 36 özel yetenekli öğrencinin oluşturduğu bu çalışmada karma yöntem araştırması, desen olarak ise yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Bilimsel incelemenin nicel boyutunda ön test- son test deneysel desen kullanılırken, nitel boyutunda ise yakınsayan paralel desen çalışması kullanılmıştır. 10 hafta süren çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen Güneş Sistemi ve Ötesi / Dünya ve Evren ünitesinin Uzay Araştırmaları Konusuna Yönelik Başarı Testi [UAKYBT], Sınıf Etkinliklerim Ölçeği [SEÖ], Görüşme yaklaşımı formları (Yarı yapılandırılmış görüşme formları), Video ve Fotoğraf kayıtları veri elde etme aracı olarak kullanılmıştır. [UAKYBT] ve [SEÖ]'den elde edilen veriler SPSS 24.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Görüşme yaklaşımı formları ve video ve fotoğraf kayıtları içerik analizi ve betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde [SEÖ] uygulamalarının uzay araştırmaları konusunda 7. sınıf özel yetenekli öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarında olumlu artış sağladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca özel yetenekli öğrencilerin destek eğitim odalarında işlenen Fen Bilimleri dersine yönelik görüşlerinde de olumlu yönde değişimler gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to design enriched original activities suitable for the achievements of the Science curriculum for gifted students, to expand their use in support training rooms as well as in many areas, and to create a sample literature study that will ensure the integration of activities into the education field. The aim is to determine the opinions of gifted students in the support education rooms about the use of the activities by bringing together the education of gifted students with disabilities and the education of enriched activities. The study group consisted of 10 teachers working in the support education rooms opened for gifted students in 10 schools in Mersin and its districts in the spring term of the 2022-2023 academic year, and 36 7th grade students studying in the support education rooms, in this study, mixed method research was used as a design. convergent parallel pattern was used. While the pretest-posttest experimental design was used in the quantitative dimension of the scientific investigation, convergent parallel design study was used in the qualitative dimension. In the 10-week study, the Solar System and Beyond / Earth and Universe unit developed by the researcher for Space Research Achievement Test [UAKYBT], My Classroom Activities Scale [SEO], Interview approach forms (Semi-structured interview forms), Video and Photo recordings were used to obtain data. was used as a tool. The data obtained from [UAKYBT] and [SEO] were analyzed with SPSS 24.0 package program. Interview approach forms and video and photographic recordings were analyzed with content analysis and descriptive analysis. As a result of the analyzes made, it was revealed that the [SEO] applications provided a positive increase in the academic achievement and attitudes of the 7th grade gifted students in space exploration. In addition, there have been positive changes in the opinions of gifted students about the Science course taught in the support education rooms.