Acil servise başvuran hemodinamik olarak stabil erişkin multitravma ve yüksek enerjili travma hastalarında renal rezistif indeks ölçümleri ile hemorajik şokun öngörülmesi
Prediction of hemorrhagic shock using renal resistive index measurements in hemodynamically stable adult multitrauma and high energy trauma patients who apply to the emergency department.
  1. Tez No: 846824
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİYE MÜGE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Hemorajik Şok, Ultrasonografi, Renal Rezistif İndeks, Trauma, Hemorrhagic Shock, Ultrasonography, Renal Resistive Index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızda; çoklu travma ile AS'ye başvuran, hastaneye kabul anında elde edilen vital parametrelere göre hemodinamik olarak stabil olarak kabul edilen hastalarda RRİ'nin hemorajik şoku öngörmedeki değerliliği amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 1 Nisan 2022 - 1 Aralık 2022 tarihleri arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne çoklu travma ile başvuran, erişkin, başlangıç vital değerlerine göre hemodinamik olarak stabil 195 hasta ile prospektif, gözlemsel olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların; başvuruyu takiben ilk 10 dakika içerisinde e-FAST VE RRİ ölçümleri yapılmış ve kaydedilmiştir. Ayrıca yaş, cinsiyet, travma mekanizması, travma zamanı-hastaneye başvuru süresi, başvuru anı vital parametreleri, anatomik yaralanma bölgeleri kaydedilmiştir. Hastalardan rutin kan tetkikleri alınmış ve endikasyonlar dahilinde görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Gözlem süresinde hipotansiyon ve buna bağlı hipoperfüzyon bulguları gelişen veya kanama kontrolü için acil cerrahi girişim uygulanan hastalar hemorajik şok olarak kabul edilmiştir. Kaydedilen parametreler; hemorajik şok gelişen ve gelişmeyen hastalarda RRİ ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamız sonunda; RRİ'in laktat, baz açığı gibi hipoperfüzyon belirteçleri ile korelasyon gösterdiği ayrıca bu belirteçlerin hemorajik şokla da korele olduğunu bulduk. RRİ'in referans değerlerden 0,7 üzerindeki değerlerde büyük oranda hemorajik şoku öngördüğünü, 0,5 altındaki değerler için de büyük oranda hemorajik şoku dışladığını bulduk. RRİ için 0,5- 0,7 aralığındaki 0,595 değerini kesme değeri olarak aldığımızda da duyarlılığın %78, özgüllüğün %75, pozitif kestirim değerinin %70, negatif kestirim değerinin %82 olduğunu bulduk. e-FAST ve RRİ sonuçlarını beraber değerlendirdiğimizde ise her iki test sonucunun da pozitifliğinde, %80 civarı hemorajik şok öngörülürken, her iki test negatifliğinde de %90 oranında hemorajik şok dışlanmıştır. Sonuç: Multitravma ve yüksek enerjili travma ile acil servise başvuran hemodinamik olarak stabil hastalarda RRİ hemorajik şoku öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study; The aim is to evaluate the value of RRI in predicting hemorrhagic shock in patients admitted to the ED with multiple trauma and who are considered hemodynamically stable according to the vital parameters obtained at the time of admission. Materials and Methods: The study was conducted prospectively, observationally, with 195 adult patients who were admitted to Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Emergency Service with multiple trauma, between April 1, 2022 and December 1, 2022, and were hemodynamically stable according to their initial vital values. Patients; e-FAST AND RRI measurements were made and recorded within the first 10 minutes following the application. In addition, age, gender, trauma mechanism, trauma time-time to hospital admission, vital parameters at the time of admission, and anatomical injury sites were recorded. Routine blood tests were taken from the patients and evaluated with imaging methods within the indications. Patients who developed hypotension and associated hypoperfusion findings during the observation period or who underwent emergency surgical intervention for bleeding control were considered to have hemorrhagic shock. Saved parameters; It was compared with RRI measurements in patients with and without hemorrhagic shock. Results: At the end of our study; We found that RRI correlates with hypoperfusion markers such as lactate and base deficit, and these markers also correlate with hemorrhagic shock. We found that RRI predicts hemorrhagic shock to a large extent at values above 0.7 from the reference values, and excludes hemorrhagic shock to a large extent for values below 0.5. When we took the value of 0.595, within the range of 0.5-0.7, as the cut-off value for RRI, we found that the sensitivity was 78%, the specificity was 75%, the positive predictive value was 70%, and the negative predictive value was 82%. When we evaluate the e-FAST and RRI results together, if both test results are positive, hemorrhagic shock is predicted at a rate of approximately 80%, while if both test results are negative, hemorrhagic shock is excluded at a rate of 90%. Conclusion: RRI predicts hemorrhagic shock in hemodynamically stable patients presenting to the emergency department with multitrauma and high-energy trauma.