Testis germ hücreli tümörlerinde, tümör mikroçevresindeki t lenfoid hücrelerin doğasını (CD3, CD4, CD8) ve 'immün check point' inhibitörü PD-1 ve ligandı PD-l1 ekspresyonunun prognostik parametrelerle ilişkisi
The relationship between the nature of t lymphoid cells(CD3, CD4, CD8) and the expression of immune checkpoint inhibitor PD-1 and its ligand PD-l1 in the tumor microenvironment of testicular germ celltumors
  1. Tez No: 846825
  2. Yazar: MELTEM TÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN SEHBAL ARSLANKOZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis germ hücreli tümör, tümör mikroçevresi, immün kontrol noktası molekülleri, Testicular germ cell tumor, tumor microenvironment, immune checkpoint molecules
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Testiküler germ hücreli tümörler (TGHT), erkeklerde en sık görülen malignitelerden biridir. İyi prognoza rağmen, hastalık nüksü önemli bir klinik zorluk olmaya devam etmektedir. TGHT'si olan erkeklerde 5 yıllık nüks oranları klinik evre 1 non seminomatöz germ hücreli tümör (NSGHT) ve klinik evre 1 seminomlarda sırasıyla yaklaşık %30 ve %15'tir. Çalışmamızda TGHT'lerinde tümör mikroçevresinde yoğun olarak izlenen T lenfod hücrelerin alt tipleri sitotoksik T hücre (Tc) ve yardımcı T hücre (Th) yanı sıra 'immün kontrol noktası' inhibitörü PD1 ile onun ligandı PD-L1 varlığı immünhistokimyasal yöntemler ile araştırılarak bunların TNM evrelemesinde kullanılan prognostik parametreler ilişkisi araştırılıp kötü prognoz gösterebilecek hasta grubunu tanı anında belirleyerek bu hasta grubunda klasik tedavilere ek/alternatif olabilecek immün temelli ilaçların kullanılabilme potansiyelini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmamıza 2013-2022 tarihleri arasında T.C. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Kliniğinde incelenen ve“Testis Germ Hücreli Tümör”tanısı alan 95 olgu dahil edildi. Olguların %51,5'i pür seminom, %48,5'i NSGHT tanılıydı. Çalışma sonucunda tümörü infiltre eden lenfositler arasında CD8+ T hücrelerinin tümörün büyümesini sınırlamada ve CD8+ T hücreleri ile birlikte tümör infiltre lenfositlerde PD-1 ekspresyonunun sistemik tümör yayılımının parçası olan lenfovasküler invazyonu önlemede önemli rol oynadığını gösterdik. Ayrıca tümör hücrelerinde yüksek PD-L1 ekspresyonunun tümör büyümesini destekleyici bir faktör olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
Testicular germ cell tumors (TGCT) are common in men, presenting a clinical challenge despite favorable prognoses. In men with TGCT, 5-year recurrence rates for clinical stage 1 non-seminomatous germ cell tumor (NSGCT) and clinical stage 1 seminomas are approximately 30% and 15%, respectively. In Our study at Ankara Etlik City Hospital investigates the correlation between the subtypes of T lymphoid cells, including cytotoxic T cells (Tc) and helper T cells (Th), and the expression of the immune checkpoint inhibitor PD-1 and its ligand PD-L1 in the tumor microenvironment of TGCT. Using immunohistochemical methods, we explored their association with prognostic parameters used in TNM staging, intending to identify, at the time of diagnosis, the patient subgroup with a potential for poor prognosis. This identification could lead to the consideration of immune-based drugs as adjunct or alternative therapies to classical treatments in this specific patient group. The study (2013-2022) at Ankara City Hospital, included 95 cases diagnosed with“Testicular Germ Cell Tumor”. Of these cases, 51.5% were diagnosed as pure seminomas, and 48.5% were diagnosed as NSGCT. Our findings indicated that CD8+ T cells played a crucial role in limiting tumor growth among infiltrating lymphocytes. Additionally, the expression of PD-1 along with CD8+ T cells in tumor-infiltrating lymphocytes was shown to play a significant role in preventing lymphovascular invasion, which is a component of systemic tumor spread. Furthermore, we observed that high PD-L1 expression in tumor cells acted as a supportive factor for tumor growth.