Yersel fotogrametride metrik olmayan digital kameraların yapı konstrüksiyon deneylerle uygulanması
- Tez No: 84689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Building constructions, digital photogrammetry, photogrammetric adjustment, PICTRAN programme, pass points, loading stage. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YERSEL FOTOGRAMETRÎDE METRİK OLMAYAN DIGITAL KAMERALARIN YAPI KONSTRÜKSİYON DENEYLERİNE UYGULANMASI Abdullah TAYTAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman:Yrd. Doç. Dr. Engin KOCAMAN 1998, 56 Sayfa Jüri:Doç. Dr. Ferruh YILDIZ Doç.Dr.D.Zafer ŞEKER Yrd. Doç. Dr. Engin KOCAMAN Yapı konstrüksiyonları ile ilgili deformasyon tesbitlerine ve buna ait problemlerle günümüzde sıkça karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada fotogrametrinin uygulama alanlarından biri olan yapı konstrüksiyonları ile ilgili deformasyonların tesbitinde en ileri fotogrametrik yöntem olan Digital Fotogrametrik yöntem uygulanmış olup tamamen bilgisayar ortamında değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışma için Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Malzemesi Laboratuvarında kurulan deney düzeninden faydalanılmıştır. Kiriş deneyi yapılırken POLAROID PDC 2000 Digital Kamera ile çeşitli yükleme adımlarında resimler çekilmiştir. Bu digital resimlerin fotogrametrik değerlendirilmesi için PICTRAN program sistemi kullanılmıştır. Resimlerin çekimine başlamadan önce, deney düzeneği üzerinde gerekli geçiş noktaları bir çelik şerit metre ve 0.5 mm. bölümlü bir cetvelden yararlanılarak belirlenmiştir. Bu noktalar TOPCON GTS-701 elektronik aletiyle ölçülerek koordinatlandırılmıştır. Düzenek üzerindeki geçiş noktaları her resmin değerlendirilmesi aşamasında rahatlıkla görülebilecek yerlerde işaretlenmiştir. Resimler 40 resim kapasiteli POLAROID PDC 2000 digital kamera ile her yükleme adımında deney düzeneğine göre sağ, orta ve sol konumda çekilmiştir. Daha sonra bilgisayar ortamına bu resimlerin aktarılması sonucu PICTRAN değerlendirme programında değerlendirilerek elde edilen veriler yapı konstrüksiyon deneylerindeki deformasyonların ve ortaya çıkan çatlakların ölçülmesinde kullanılabilecektir. Anahtar Kelimeler : Yapı konstrüksiyonları, digital fotogrametri, fotogrametrik değerlendirme, PICTRAN değerlendirme programı, geçiş noktaları, yükleme adımı. 111
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE APPLICABILITY IN STRUCTURAL MODEL TESTING OF NON METRIC DIGITAL CAMERAS IN CLOSE-RANGE PHOTOGRAMMETRY Abdullah TAYTAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor : Dr. Engin KOCAMAN 1998, 56 Sayfa Jury :Assoc. Prof. Dr. Ferruh YDLDIZ Assoc. Prof. Dr.D.Zafer ŞEKER Dr. Engin KOCAMAN We often face with the problems of determination of deformation about building construction. In this study, the digital photogrammetric method was used, which is the most developed and one of the application field of photogrammetry at the determination of deformation about building construction, and all results were adjusted by computer. For this study, we used test plan in the structure lab of building equipments in civil engineering at Selçuk University. When the girder test was being done, POLAROID PDC 2000 digital camera was used for taking photog at the stages of bading gradually. The system of PICTRAN programme was used for photogrammetric adjustment of these digital photog. Before taking photographs, necessary pass points were obtained with steel tape and a rule with 0.5 mm. division. Those points were coordinated by measuring with electronic TOPCON GTS 701. The pass points on the test plan were marked for being easily observed at every stage of appreciation of each photographs. The photographs were taken, with POLAROID PDC 2000 digital camera with 40 photo capacity, according to test plan of right, centre and left at each loading stage. The data which were obtained by transformation and bundle adjustment computer programme of PICTRAN can be used for measuring the deformation of building constructions and the development of cracks.