Doğu Karadeniz'de yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) kromozom farklılıklarının belirlenmesi
- Tez No: 84694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM OKUMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Oncorhynchus mykiss, Salmonidae, Kromozom sayısı, Robertsonian polimorfizm, Direkt metod, Karyotip, İdiogram, Doğu Karadeniz
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesindeki çiftliklerde üretilen gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) kromozom özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, daha önceki yöntemler modifiye edilerek, genç ve ergin gökkuşağı alabalıklarında, böbrek hücrelerinden yüksek metafaz plağı sayısı ve iyi kalitede karyotip elde edilmesini sağlayan bir direkt kromozom preparasyonu metodu geliştirilmiştir. Balıklara yapay deniz suyu ile hazırlanmış % 0.5'lik kolşisin solüsyonundan 3 ml/1000 g vücut ağırlığı dozunda intraperitonel olarak enjekte edilmiştir. Bu balıklar daha sonra, içinde deniz suyu bulunan ve iyi havalandırılmış akvaryumlarda 15-16°C'de 4 saat inkübasyona tabi tutulmuştur. Bu süre sonunda balıklar öldürülmüş, böbrek dokusu alınmış ve % 0. 56lık KC1 solüsyonu ile hipotonik işlemden geçirilmiştir. Bu işlemi takiben, birinci fiksasyon süresi toplam 20 dak. olmak üzere en az 3 kez Carnoy fiksatifi ile fiksasyon işleminden geçirilmiştir. Standart karyotip preparasyonu için, pH 6.8 Sorenson fosfat tampon solüsyonunda hazırlanmış % 5'lik Giemsa ile oda sıcaklığında 10 dak. boyanmıştır Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiricilik yapan 10 adet çiftlikten sağlanan gökkuşağı alabalığının {Oncorhynchus mykiss) kromozom sayılan incelenmiştir. 118 örneğin ön böbrek dokusunundan doğrudan kromozom preparasyonu metoduyla elde edilen 468 hücrenin analizi sonucu 7 farklı diploid kromozom sayısı (2n= 58, 2n= 59, 2n= 60, 2n= 61, 2n= 62, 2n= 63 ve 2n= 64) tesbit edilmiştir. En yaygın olarak bulunan karyotiplerin, sırasıyla % 25.2 ve % 24.8'lik oranlara sahip 2n=60 ve 2n=62 kromozomlu karyotipler olduğu belirlenmiştir. Robertsonian polimorfizminin yaygın olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Polimorfizm verilerine göre incelenen stokların muhtemelen Avrupa populasyonları orijinli oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Detection of Chromosomal Polymorphisms in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Cultured in Commercial Farms in East Black Sea Region of Turkey In this study, detection of chromosome complements of rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) cultured in commercial farms in East Black Sea Region have been targeted. Also, an improved direct chromosome preparation method have been developed providing good quality karyotyping and increasing the number of metaphasic plates in kidney cells of young and adult rainbow trout. In this modified method, the specimen was placed in a well aerated aquarium holding sea water at for 4 h after they injected intraperitoneally (i.p.) with 0.5 % colchicine solution (prepared with artificially sea water) at the rate of 3 ml/1000 g body weight. The kidney were placed in a 0.56 % KC1 solution. After centrifugation, the medium was replaced by freshly prepared cold Carnoy fixative; the first fixation lasting 20 min. Before slide preparation the fixative was changed two more times with tissue kept at 0-4 °C for 10 min between each change. For standard karyotype preparation, slides were stained by flooding with a 5 Giemsa- 1/15 M pH Sorenson phosphate buffer solution for 10 min at room temperature The population variability in chromosome numbers of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured in 10 farms East Black Sea Region of Turkey has been examined. From the analysis of 468 anterior kidney tissue cells of 118 specimens, 7 distinct diploid numbers that are 2n=58, 2n=59, 2n=60, 2n=61, 2n=62, 2n=63 ve 2n=64 were found. The most frequent karyotypes with proportions of 25.2 % and 24.8 % proportions were 2n=60 and 2n=62 respectively. Extensive Robertsonian polymorphisms have been determined. According to the polymorphism results, it has been concluded that strains in these farms probably have originated from European culture populations and the need to repopulate with non-heterogeneous stocks have been suggested the these stocks. KeyWords: Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss, Salmonidae, Chromosome number, Robertsonian polymorphism, Direct method, Karyotype, Idiogram, East Black Sea. VI