Application of value stream mapping to increase productivity within the textile industry
Bir tasnif makinesi kullanarak farklı besleme hızına yer fıstığının sınıflandırılması
- Tez No: 847001
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOKANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: VSM, yalın ilke, Tekstil endüstrisi, VSM, lean principle, textile industry
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Değer akışı haritalaması (VSM), israfı ve iyileştirme alanlarını belirlemek için yararlı bir araçtır. Yalın yaklaşıma yardımcı olmak ve uygulamak için tercih edilen bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Yalın ilkelerin yerleşik olmasına ve imalatta geniş bir uygulama yelpazesine sahip olmasına rağmen, bunların TEKSTİL ENDÜSTRİSİNE uygulanması sınırlıdır. Bir vaka çalışması yaklaşımına dayanan bu makale, bir tişört imalat şirketinde yalın bir iyileştirme girişimi olarak VSM'nin uygulanmasını açıklamaktadır. Firmanın mevcut faaliyetlerinin haritasını çıkarmayı ve iyileştirme alanlarını belirlemeyi gerektirir. Mevcut süreç katılımcıları ile birkaç görüşmenin ardından, mevcut sorun alanlarını tanımlamak için mevcut durum haritası oluşturulur. Önerilen iyileştirme eylem planlarını tasvir etmek için bir gelecek durum haritası oluşturulmuştur. Değer akışı“, bir ürünü her ürün için gerekli olan ana akışlardan geçirmek için halihazırda gerekli olan tüm eylemlerdir (hem katma değerli hem de katma değeri olmayan): hammaddeden müşterinin kollarına üretim akışı ve tasarım akışı konseptten lansmana”. Bir değer akışı yaklaşımı benimsemek, bireysel süreçler yerine büyük resme odaklanmak anlamına gelir. VSM, üretim süreci için ortak bir temel oluşturarak, değer akışını iyileştirmek için daha bilinçli kararlar alınmasına olanak tanır. VSM, önceden tanımlanmış bir dizi standartlaştırılmış simge kullanan bir kalem ve kağıt aracıdır. VSM uygulaması, tedarik süresinin, döngü süresinin ve kaynak gereksinimlerinin azalmasına neden olur. Bulgularımız, yeni süreç değişikliğinin toplam teslim süresini 40 günden 19 güne indirebileceğini gösteriyor - toplam teslim süresinde %52,5 azalma
Özet (Çeviri)
Value-stream mapping (VSM) is a useful tool for identifying waste and areas for improvement. It has emerged as a preferred method of assisting and implementing the lean approach. While lean principles are well-established and have a wide range of applications in manufacturing, their application to the textile industry is limited. Based on a case study approach, this paper describes the implementation of VSM as a lean improvement initiative in a t-shirt manufacturing company. It entails mapping the firm's current activities and identifying areas for improvement. Following several interviews with current process participants, a current state map is created to describe the existing problem areas. A future state map has been created to depict the proposed improvement action plans. Value stream“ to be ”all the actions (both value added, and non-value added) currently required to bring a product through the main flows essential to every product: the production flow from raw material into the arms of the customer, and the design flow from concept to launch". Taking a value stream approach means focusing on the big picture rather than individual processes. VSM establishes a common foundation for the production process, allowing for more deliberate decisions to improve the value stream. VSM is a pencil-and-paper tool that uses a predefined set of standardized icons. VSM implementation results in reduced lead time, cycle time, and resource requirements. Our findings show that the new process change can reduce total lead time from 40 days to 19 days - a 52.5% reduction in overall lead time.