Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hepatosteatoz ile takipli hastaların elastografi yöntemi ile tespit edilmiş fibrozis değerleriyle metabolik parametrelerinin retrospektif kıyaslanması
Retrospective comparison of fibrosis values detected by elastography and metabolic parameters of patients followed with hepatosteatosis in Uludag University Medical Faculty Hospital
- Tez No: 847046
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM GİRAY NAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: NAFLD, hepatosteatoz, USG, elastografi, NAFLD, hepatosteatosis, USG, elastography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), alkol gibi sekonder bir nedenin yokluğunda, hepatositlerde %≥5 makroveziküler steatoz olması ile tanımlanır. NAFLD, çoğu vakada asemptomatik olarak seyretmektedir. Çoğunlukla başka amaçla yapılan tetkiklerde transaminaz enzimlerinde hafif yükseklik ile veya abdomen USG'de tesadüfi olarak tespit edilir. Tanı için altın standart karaciğer biyopsisidir. Karaciğer biyopsisi, invaziv bir işlemdir. Bu durumdan dolayı daha az invaziv ve kolay tekrarlanabilir yöntemler düşünülmüş ve elastografi cihazı geliştirilmiştir. Elastografi yöntemi ile karaciğerdeki yağlanma düzeyi ve fibrozis derecesi sayısal veri olarak saptanabilir. Çalışmamızda başta iç hastalıkları ile gastroenteroloji polikliniklerine başvurmuş ve ultrason ile karaciğer yağlanması tespit edilmiş olan aynı zamanda transient elastografi yöntemi ile değerlendirilmiş toplam 114 olgunun demografik özelliklerini, biyokimyasal tetkiklerini ve görüntüleme bulgularını değerlendirdik. Çalışmamızda, hepatosteatozun evresi arttıkça boy ortalamasının da korele şekilde arttığını; VKİ düzeyinin artmasıyla birlikte hastaların elastografi fibrozis skorunda artış gözlendiğini; hepatosteatoz şiddeti arttıkça TG ölçümünde de artış olduğunu, yine hepatosteatoz şiddetinin artmasıyla birlikte ALT ölçümünde artış gözlendiğini; fibrozis şiddeti arttıkça HbA1c ölçümünde de artış gözlendiğini tespit ettik. Sonuç olarak, çalışmamızda ele aldığımız hepatosteatoz, toplumda kronik karaciğer hastalığının en sık sebeplerinden olup, siroza kadar ilerleyebilir. Fibrozisin erken dönemde saptanması ve siroz riski taşıyan hastaların belirlenmesi diyet, egzersiz ve bazı ilaçlarla gerekli önlemlerin alınabilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is defined by the presence of ≥5% macrovesicular steatosis in hepatocytes in the absence of a secondary cause such as alcohol. NAFLD is asymptomatic in most cases. It is usually detected by mild elevation of transaminase enzymes in tests performed for other purposes or incidentally on abdominal USG. The gold standard for diagnosis is liver biopsy. Liver biopsy is an invasive procedure. Because of this, less invasive and easily reproducible methods were considered and the elastography device was developed. With elastography method, the level of fatty deposits and the degree of fibrosis in the liver can be determined numerically. In our study, we evaluated the demographic characteristics, biochemical tests and imaging findings of a total of 114 patients who were admitted to internal medicine and gastroenterology outpatient clinics and who were diagnosed with fatty liver by ultrasound and who were also evaluated by transient elastography. In our study, we found that as the stage of hepatosteatosis increased, the mean height increased in a correlated manner; an increase in elastography fibrosis score was observed with increasing BMI level; an increase in TG measurement was observed with increasing hepatosteatosis severity, an increase in ALT measurement was observed with increasing hepatosteatosis severity; and an increase in HbA1c measurement was observed with increasing fibrozis severity. In conclusion, hepatosteatosis is one of the most common causes of chronic liver disease in the community and can progress to cirrhosis. Early detection of fibrosis and identification of patients at risk of cirrhosis is important in order to take necessary precautions with diet, exercise and some medications.