Geopolimer katkılı jet grout kolonlar ile iyileştirilen organik zeminlerin davranışının incelenmesi
Investigation of the behavior of organic soils improved with geopolymer added jet grout columns
- Tez No: 847122
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA, DOÇ. DR. MÜGE AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik Zemin, Örselenmemiş Zemin Numunesi, Geopolimer, Zemin İyileştirme, Taşıma Gücü, Jet Grout, Model Deney, Organic Soil, Undisturbed Soil Sample, Geopolymer, Soil Improvement, Bearing Capacity, Jet Grout, Model Tests
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Turba zeminler, uygun iklim ve topoğrafik koşullar altında, sulak alanlarda bulunan yüksek organik madde ve parçalanmış bitki artıkları karışımlarının zamanla kimyasal olarak değişip fosilleşmesi sonucunda oluşur. Bu zemin türü, düşük kayma mukavemeti, yüksek su muhtevası, yüksek deformasyon özellikleri ve düşük taşıma gücü nedeniyle geoteknik mühendisliğinde çok problemli zemin türleri arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Kayseri Serbest Bölgesi (KAYSER) ve civarında bulunan turba zeminlerin taşıma gücünün, uçucu kül (UK) ve granüle yüksek fırın cürufu (GYFC) gibi atık malzemelerin alkali aktifleştirerek üretilen sürdürülebilir geopolimer jet grout ile artırılmasına yönelik deneyler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, örselenmemiş zemin numunesi almak için özel tasarlanmış kasalar ile sahadan numuneler alınmıştır. Örselenme durumu laboratuvarda yapılan konsolidasyon deneyleri ile birlikte hem sahada hem laboratuvarda yapılan Dinamik Konik Penetrometre (DCP) testi ve Vane deneyleri ile kontrol edilmiştir. Model deneylerde, kare ve şerit olmak üzere iki farklı temel tipi dikkate alınarak, normal portland çimento kullanılarak oluşturulmuş jet grout (JG) ve hibrit geopolimer jet grout (GJG) kolonların organik zeminin taşıma gücüne etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, model deneylerin sonuçları sonlu eleman analiz sonuçları ile kıyaslanmıştır. Test sonuçlarına, ısıl kür olmaksızın üretilen hibrit GJG kolonların zemin taşıma gücünü 3 ila 4 kat mertebesinde arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca, zemin iyileştirmede atık malzeme kullanımının karbon emisyonu üzerinde olumlu etki yaparak daha sürdürülebilir bir çevreye imkân sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Peat soils are formed due to chemical change, fossilization of high organic matter, and fragmented plant residues mixtures formed in wetlands under suitable climate and topographic conditions. This soil type is among the most problematic soil types in geotechnical engineering due to its low shear strength, high water content, high deformation properties, and low bearing capacity. In this study, tests were carried out to increase the bearing capacity of peat soils in Kayseri Free Zone (KAYSER) and its surroundings with sustainable geopolymer jet grout produced by alkali activated waste materials such as fly ash (FA) and granulated blast furnace slag (GBFS). Disturbancy level was checked with consolidation tests performed in the laboratory, Dynamic Cone Penetrometer (DCP) test and Vane tests performed both in the field and in the laboratory. In model tests, the effect of jet grout (JG) and hybrid geopolymer jet grout (GJG) columns constructed using normal portland cement on the bearing capacity of organic soil was investigated, considering two different foundation types, square and strip. Additionally, the results of model tests were compared with finite element analysis results. According to the test results, it was determined that hybrid GJG columns produced without thermal curing increased the soil bearing capacity by 3 to 4 times. In addition, it has been determined that the use of waste materials in ground improvement has a positive effect on carbon emissions, leading to a more sustainable environment.