Cam tozu katkılı ve yüksek fırın cürufu esaslı geopolimer betonların yangın dayanımının araştırılması
Investigation of fire resistance of glass powder doped and blast furnace slag based geopolymer concrete
  1. Tez No: 685099
  2. Yazar: ASLIHAN NİDA DERİNPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geopolimer beton, yüksek fırın cürufu, cam tozu, yangın dayanımı, Geopolymer concrete, blast furnace slag, glass powder, fire resistance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı yüksek fırın cürufu esaslı geopolimer betonun yangın dayanımına cam tozunun etkisini araştırmaktır. %0, %5, %10, %15 ve %20 oranlarında cam tozu, yüksek fırın cürufu (YFC) yerine kullanılarak ve NaOH ile aktive edilerek 5 grup geopolimer beton üretilmiştir. Kontrol numunelerine basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve kılcal geçirimlilik deneyleri yapılmıştır. 28 günlük kür süresinden sonra 150, 300, 450, 600 ve 750°C sıcaklığa maruz kalan numunelere havada ve suda soğutma işlemi uygulanmıştır. Daha sonra bu numunelere basınç dayanımı, yangın dayanımı, kılcal geçirimlilik ve ağırlık kaybı deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına bakıldığında oda sıcaklığında geopolimer beton numunelere cam tozu eklenmesi basınç dayanımını azaltmıştır. Yüksek sıcaklık sonrasında havada soğuyan numunelerden suda soğuyan numunelere göre daha yüksek dayanım elde edilmiştir. Kılcal geçirimlilik katsayısı ve ağırlık kaybı sıcaklığın artmasıyla artmıştır. Görsel inceleme sonucunda yüksek sıcaklığa maruz kalan numunelerde cam tozunun artmasıyla boşluk miktarının arttığı gözlenmiştir. Elde edilen veriler mikroyapı analizi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of glass powder on the fire resistance of blast furnace slag based geopolymer concrete. 5 groups of geopolymer concrete were produced by using 0%, 5%, 10%, 15% and 20% glass powder instead of blast furnace slag (GGBFS) and activated with NaOH. Compressive strength, splitting tensile strength and capillary permeability tests were performed on the control samples. After a 28-day curing period, air and water cooling was applied to samples exposed to temperatures of 150, 300, 450, 600 and 750°C. Then, compressive strength, fire resistance, capillary permeability and weight loss tests were performed on these samples. Considering the test results, the addition of glass powder to geopolymer concrete samples at room temperature decreased the compressive strength. Higher strength was obtained from the samples cooled in air after high temperature compared to the samples cooled in water. The capillary permeability coefficient and weight loss increased with increasing temperature. As a result of visual inspection, it was observed that the amount of voids increased with the increase of glass powder in the samples exposed to high temperature. The obtained data were supported by microstructural analysis.