Aşırı kilolu ve obez ergenlerde oyun ve madde bağımlılığı arasındaki ilişki
- Tez No: 847197
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYI ELİAÇIK, PROF. DR. BUMİN NURİ DÜNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, dijital oyun bağımlılığı, obezite, yeme bağımlılığı, Adolescence, digital game addiction, obesity, food addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Çağımızın problemi olan obezite erişkinler yanında çocuk ve ergenlerin de önemli bir sorunu olmuştur. Çalışmamız giderek artmakta olan bir kitle olarak karşımıza çıkan aşırı kilolu ve obez ergenlerde oyun ve yeme bağımlılığı ilişkilerini incelenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza vücut kitle indeksi +2 SDS ve üzeri, ana dili Türkçe olan, katılmaya gönüllü olan 64 aşırı kilolu ve obez ergen ile kontrol grubu olarak vücut kitle indeksi normal sınırlarda olan herhangi bir hastalığı bulunmayan 64 gönüllü dahil edildi. Katılımcılardan gece yatma saatleri ve internet alışkanlıklarını sorgulayan bir olgu rapor formu, hasta sağlık anketi-4, dijital oyun bağımlılığı ölçeği ve üç faktörlü yeme ölçeği doldurmaları istendi. Ölçek skorları ve olgu rapor formu parametreleri gruplar arasında karşılaştırılırken, tüm ölçek ve alt ölçek skorları Pearson korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Obez ve aşırı kilolu adolesanların sağlıklı adolesanlar ile karşılaştırıldığı tez çalışmamızda yaş grubunun çoğunluğunu orta adolesanlar oluşturmaktaydı. Aşırı kilolu ve obez ergenlerin daha gececi olduğu, TV seyretme ve internet kullanım süresinin daha fazla, internette video-dizi izlemek ve online alışverişin daha fazla olduğu görüldü. Bunun yanında, aşırı kilolu ve obez ergenlerde emosyonel durumun sağlıklı adolesanlara göre daha negatif durumda olduğu saptandı. Korelasyon analizinde ise dijital oyun bağımlılığı ile depresyon, kontrolsüz yeme ve dürtüsel yemenin, anksiyete ve kontrolsüz yemenin, depresyon ve duygusal yeme birlikteliğinin ilişkili olduğu bu tez çalışmamızın dikkat çeken diğer bulgularıydı. Sonuç: Yeme bağımlılığı türleri ve dijital oyun bağımlılığı birbiri ile bağıntılı kavramlardır. Yine depresyon ve duygusal yemenin ergenlerde ilişkisi dikkat çekicidir. Aşırı kilolu ve obez ergenlere sağlık hizmeti verenler tarafından bu bulguların dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Obesity which is a problem of our age, has become an important problem for children and adolescents as well as adults. Our study aimed to examine the relationship between game and food addiction in overweight and obese adolescents, as a growing population. Materials and Methods: Our study included 64 overweight and obese adolescents with a body mass index of +2 SDS and above, whose native language is Turkish, who volunteered to participate, and 64 volunteers with a body mass index within normal limits and without any disease as a control group. Participants were asked to fill out a case report form questioning their bedtimes and internet usage habits, patient health questionnaire-4, digital game addiction scale, and three-factor eating scale. While scale scores and case report form parameters were compared between groups, all scale and subscale scores were evaluated with Pearson correlation analysis. Results: In our thesis study, in which obese and overweight adolescents were compared with healthy adolescents, the majority of the age group was middle adolescents. It was observed that overweight and obese adolescents were more nocturnal, spent more time watching TV and using the internet, and spent more time for videos on the internet and online shopping. In addition, it was found that the emotional state of overweight and obese adolescents was more negative than that of healthy adolescents. In the correlation analysis, other notable findings of our thesis study showed that digital game addiction was associated with depression, uncontrolled eating and impulsive eating, anxiety and uncontrolled eating, and depression and emotional eating. Conclusion: Food addiction types and digital game addiction are interrelated concepts. In addition, the relationship between depression and emotional eating in adolescents is striking. We think that these findings should be taken into consideration by those providing healthcare services to overweight and obese adolescents.