Sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonu sonrası 1 haftalık 3',4'-dihydroxyflavonol takviyesinin uzak organ hasarı olarak böbrek fonksiyonları ve lipid peroksidasyonuna etkisi
Effect of 3',4'-dihyroxyflavonol supplementation for 1-week on renal functions and lipid peroxidation as distant organ damage after brain ischemia-reperfusion in rats
- Tez No: 847205
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: 4'-Dihydroxyflavonol, Beyin İskemi Reperfüzyon, Böbrek Hasarı, Glutatyon, Malondialdehit, 4'-Dihydroxyflavonol, Brain Ischemia Reperfusion, Kidney Injury, Glutathione, Malondialdehyde
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Arteriyal veya venöz kan akımının farklı birçok sebeple azalması ya da tümden kesilmesiyle ilişkili olarak dokuların ve organların oksijensiz kalarak beslenememesi sonucu iskemi oluşmaktadır. İskemi döneminde hücrede bir takım metabolik ve yapısal değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Mevcut çalışmanın amacı ise sentetik flavanoidlerin grubundan biri olan 3',4'-dihydroxyflavonol (DiOHF)'un beyin iskemi reperfüzyonunda uzak organ hasarı olarak böbrek dokularında (korteks ve medulla) oksidan ve antioksidan sistemler ile böbrek fonksiyonlarına olan etkisini belirlemekti. Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen Wistar-albino türü erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma aynı merkezin etik kurul onayı ile yapıldı. Toplam 28 adet sıçan kullanılan araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu. 1)Kontrol grubu (n=6), 2)Sham Grubu (n=6), 3)İskemi-Reperfüzyon Grubu (n=8), 4)İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8) Deneylerin bitiminde hayvanlara genel anestezi yapıldıktan sonra kalplerinden kan alınarak servikal dislokasyonla öldürüldükten sonra böbrek dokusu örnekleri alınarak MDA ve GSH yönünden analiz edildi. Ayrıca böbrek fonksiyon göstergesi olarak elementler (Ca, Cl, Na, K, P) üre, ürik asit, kreatinin kan ve idrar düzeyleri ile idrarda mikroprotein seviyeleri değerlendirildi. Çalışmanın bulguları beyin iskemi reperfüzyonun uzak organ olarak böbrek medulla ve korteks dokusunda MDA değerlerini artırırken, GSH düzeylerini baskıladığını göstermektedir. Aynı zamanda iskemi-reperfüzyon ile üre, ürikasit, kreatinin kan ve idrar düzeyleri ile idrarda mikroprotein seviyelerinin arttığı tespit edildi. Mevcut araştırmanın sonuçları sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonunun böbrek dokusunda oksidan sistemi aktive ederken antioksidan sistemi baskıladığını ve böbrek fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiğini göstermektedir. Ancak 1 hafta süreli DiOHF tedavisi oluşan hasarı antioksidan sistemi aktive ederek önlemektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemia occurs as a result of tissues and organs being deprived of oxygen and not being nourished due to the decrease or complete cessation of arterial or venous blood flow for many different reasons. During the ischemia period, several metabolic and structural changes occur in the cell. The aim of the current study was to determine the effect of 3',4'-dihydroxyflavonol (DiOHF), one of the group of synthetic flavonoids, on oxidant and antioxidant systems in kidney tissues (cortex and medulla) and kidney functions as remote organ damage in brain ischemia reperfusion. This study was carried out on male Wistar-albino rats to be obtained from Selçuk University Experimental Medicine Research and Application Center. The research was carried out with approval by the ethics committee of the same institution. In the study using a total of 28 rats, the groups were formed as follows. 1) Control group (n=6), 2) Sham Group (n=6), 3) Ischemia-Reperfusion Group (n=8), 4) Ischemia-Reperfusion + DiOHF Group (n=8) At the end of the experiments, the animals were killed by cervical dislocation after blood was taken from their hearts under general anesthesia and then kidney tissue samples were taken and analyzed for MDA and GSH. Some elements (Ca, Cl, Na, K, P), and urea, uric acide, creatinine and urine microprotein levels were determined. The findings of the study show that brain ischemia reperfusion increases MDA values in the kidney medulla and cortex tissue as remote organs, while suppressing GSH levels. At the same time, it was determined that blood and urine levels of urea, uric acid, creatinine and microprotein levels in urine increased with ischemia-reperfusion. The results of the current study show that brain ischemia-reperfusion in rats suppresses the antioxidant system while activating oxidant demand in kidney tissue. And also renal functions were disregulated. However, a 1-week DiOHF treatment prevents the damage by activating the antioxidant system.