Efsane di grupa nûkirin her û her da hizirvan Ebdulla wek nimûne
Emîn Botanî'nin şiirlerinde renklerin sembolizmi
- Tez No: 847262
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHAHAB VALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kürt Edebiyatı, Kürt Şiiri, Efsane, Nûkirin Her û Her Gurubu, Kurdish Literature, Kurdish Poetry, Legend, Nûkirin Her û Her Group
- Yıl: 2018
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kürt edebiyatında efsane çok önemli bir yer tutar ve Kürt halk edebiyatının zenginliklerinden biri olarak kabul edilir. Efsane Kürt halkının kadimliğine vurgu yapmakla birlikte, dini, ekonomik, gelenek ve görenekler açısından Kürt tarihi üzerine yapılan araştırmaları destekler mahiyettedir. Kürt efsaneleri aynı zamanda modern edebiyata da kaynaklık etmekte ve Kürtlerin günlük yaşamları, fikirleri hakkında bilgiler vermektedir. Bu yüzden edebiyatçılar efsaneye büyük önem vermis ve Kürt edebi eserlerinin önemli biro ranı efsanelerin etkisi altında yazılmıştır. Yine modern edebiyatta, özelikle şiirde de efsane açık bir şekilde farklı amaçlar için yer almıştır. Bu çalışma Hizirvan Ebdulla'nın şiirleri örneğinde, Nûkirin Her û Her gurubunun şiirlerinde efsanenin kullanımı incelendi, ayrıca Hizirvan Ebdulla'nın efsaneyi nasıl ve hangi amaçlar için kullandığı üzerinde duruldu. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde efsane kavramı, tarihi ve çeşitleriyle tanıtıldı. İkinci bölümde Hizirvan Ebdulla'nın da bir üyesi olduğu Nûkirin Her û Her gurubunun ortaya çıkışı işlendi. Üçüncü bölümde Hizirvan Ebdulla'nın şiirlerinde efsanenin yeri ve etkisi üzerinde duruldu. Çalışmanın sonucunda diğer pek çok modern şair, özelikle Nûkirin Her û Her gurubunun diğer üyeleri gibi Hizirvan Ebdulla'nın da efsaneden büyük oranda faydalandığı ve bir çok kürt ve diğer dünya efsanelerini şiirlerinde değişik amaçlar için kullanıdığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Legend has a very important place in Kurdish literature and it is accepted as one of the riches of Kurdish folk literature. The legend is also a source of research on Kurdish history in terms of religion, economy, traditions and customs, with emphasis on the antiquity of the Kurdish people. Kurdish legends are also sources of modern literature and give information about Kurds daily lives and ideas. Therefore, literary people have given great importance to legend and a significant proportion of Kurdish literary works are written under the influence of legends. Poetry also took place in the legendary Kurdish Poetry to begin with classical poetry period. Similarly in modern literature, especially in poetry, the legend has clearly taken place for different purposes. In this study Nûkirin Her û Her Group's poetry was studied with the example of Hizirvan Ebdulla's poetry, and focus was on how and for what purposes the legend was used by Hizirvan Ebdulla. Our work consists of introduction, three parts and a result section. In the first chapter, the concept of legend was introduced, with history and varieties. In the second part the emergence of Nûkirin Her û Her Group which Hizirvan Ebdulla's is a member of was studied. In the third part, focus is on the place and effect of the legend in Hizirvan Ebdulla's poems. As a result of the work we have found that many other modern poets, especially Nûkirin Her û Her, like the other members of every group, Hizirvan Ebdulla also benefited from the legend in large proportions and used many Kurdish and other world legends for different purposes in his poems.