Pandemi ile gelişen moda eğilimi: Kadın ev giysileri ve koleksiyon geliştirme
Fashion trend developing with the pandemic: Women's home clothing and collection development
- Tez No: 847429
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Kadın, Ev Giyimi, Koleksiyon, Tasarım, Pandemic, Women, Women Homewear, Collection, Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanoğlunun varoluşundan bu yana zaman zaman çeşitli salgın hastalıklar yaşanmıştır. Salgınlar insanların yaşamını farklı alanlarda etkilemiş ve bazen yaşamlarına yeni düzenler getirmiştir. Bu düzenlerden biri günümüzün son pandemisi olan Covid-19 pandemisidir. Pandemi ile birlikte hastalığın bulaşma riskini azaltmak amacıyla dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de karantina uygulanmıştır. Pandemi döneminde uygulanmış olan“evde kal”gibi projeler insanların sosyal hayatlarını kısıtlamış ve dışarı hayatına ayrılan süre de evde geçirilmiştir. Bu bağlamda pandeminin etkilediği bir unsur da ev giyimi olmuştur. Çalışmanın amacı; pandemi ile birlikte kadın ev giysilerinde karşılaşılan sorunların ve kadın ev giysilerinin çeşitlenmesine duyulan ihtiyacın ortaya konulup, bu bağlamda kadınların pandemi ve benzeri zamanlarda ev giysilerinin tasarımlarına ve çeşitliliğine katkıda bulunmak ve bir koleksiyon geliştirebilmektir. Çalışma Mardin'in Midyat ilçesindeki en büyük üç ilköğretim okulunda yapılan pilot görüşmelerden sonra, bu okullarda görev yapan 40 kadın öğretmen ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışma; kadın ev giysileri tercihlerinin belirlenip, elde edilen verilere göre yeni bir kadın ev giysisi koleksiyonu geliştirerek tespit edilen ihtiyaç ve taleplere yönelik çözüm önerisi sunmaktadır. Betimsel analiz yöntemi kullanılarak ev giysilerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yöntemleri doğrultusunda beklentiler belirlenerek FEA modeli ile bir koleksiyon hazırlanmıştır. Kullanıcıların cevapları fonksiyonellik, rahatlık, renk ve estetik alt başlıklarında incelenip şekillendirilmiştir. On görünümden oluşan koleksiyon ev koşulları göz önünde bulundurularak İlkbahar/Yaz dönemine göre çalışılmıştır. Oluşturulan eskizler dijital ortamda Adobe Illustrator programı kullanılarak artistik ve teknik çizimleriyle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Various epidemics have occurred from time to time since the existence of human beings. Epidemics have affected people's lives in different areas and sometimes brought new orders to their lives. One of these patterns is the Covid-19 pandemic, which is the latest pandemic of our day. With the pandemic, quarantine has been implemented in our country, as in countries around the world, in order to reduce the risk of transmission of the disease. Projects such as“stay at home”implemented during the pandemic period restricted people's social lives and the time allocated to outdoor life was spent at home. In this context, one element affected by the pandemic was home clothing. Purpose of the study; The aim is to reveal the problems encountered in women's home wear during the pandemic and the need for diversification of women's home wear, and in this context, to contribute to the designs and diversity of women's home wear during pandemic and similar times and to develop a collection. In the study, after pilot interviews held in the three largest primary schools in Midyat district of Mardin, oneon-one interviews were held with 40 female teachers working in these schools. This study; It determines women's home wear preferences and develops a new women's home wear collection according to the data obtained, and offers solutions to the identified needs and demands. Using the descriptive analysis method, expectations were determined in line with the problems encountered in home wear and solution methods, and a collection was prepared with the FEA model. Users' answers were examined and shaped under the subheadings of functionality, comfort, color and aesthetics. The collection, consisting of ten looks, was designed for the Spring/Summer period, taking into account home conditions. The sketches created were presented digitally with artistic and technical drawings using the Adobe Illustrator program.