Nallıhan ilçesinin iklim özellikleri ve çevresel etkileri
Climate characteristcs and enviromental effects of Nallıhan district
- Tez No: 847430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EMRAH SİYAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Nallıhan, İklim Elemanları, İklim Sınıflandırması, Ankara, Nallıhan, Climate Elements, Climate Classification
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Orta Sakarya Havzasının kuzeyinde bir plato sahası üzerinde yer alan ve güneyinden kuzeyine doğru iklim geçişinin yaşandığı Nallıhan ilçesi 40o12' Kuzey enlemi ile 31o39' Doğu boylamı arasında yer alır. Nallıhan ilçesinin iklim özellikleri ve çevresel etkilerinin ele alındığı bu çalışma giriş bölümünün yanı sıra üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma alanının sınırları, genel coğrafi özellikleri, kapsam alanı ve amacı, kullanılan yöntem ve metotlar ile önceki yapılan çalışmalara değinilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde jenetik ve dinamik faktörler ile sahanın güneşlenme süresine yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Nallıhan Meteoroloji İstasyonu'na ait 1980-2022 yılları arasında ölçülen meteorolojik veriler doğrultusunda iklim elemanlarına yer verilmiş olup, tablo ve grafikler hazırlanarak veriler yorumlanıp desteklenmiştir. Aynı zamanda elde edilen veriler doğrultusunda Nallıhan'ın Köppen, De Martonne, Thorntwaite ve Erinç iklim sınıflandırmaları yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde sahanın sıcaklık elemanları verileri ile iklim sınıflandırma analizleri göz önünde bulundurularak iklimin fiziki ve beşeri ortam üzerindeki etkilerine yer verilmektedir. Nallıhan İklimi ve Çevresel Etkilerinin ele alındığı bu çalışmada içeriği zenginleştirmek amacıyla Rubinstein, Coğrafi Bilgi Sistemleri yöntemi (CBS), Köppen, Thorntwaite, De Mrtonne ve Erinç iklim sınıflandırmaları başta olmak üzere diğer uygulanan metotlar ve analiz sonuçları yer almaktadır. HGM'den alınan veriler doğrultusunda ArcGİS 10.8 yazılımı kullanılarak Sayısal Yükselti Modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan bu veriler doğrultusunda yükselti basamakları, eğim, bakı, hidrografya haritaları üretilmiştir. Yine Corine 2018 programı ile inceleme sahasının arazi kullanımı ve arazi örtüsünü açıklayan bir harita üretilmiştir. Nallıhan meteoroloji istasyonundan alınan 1980-2022 yılları arasını kapsayan veriler doğrultusunda Theissien polygon yöntemi kullanılarak inceleme sahası çevresindeki istasyonların etki alanları belirlenip ortalama sıcaklık/sıcaklık dağılışı ile ortalama yağış/yağış dağılışı gibi iklim analizlerini daha kapsamlı ve tutarlı yapabilmek adına mekânsal dağılış haritaları hazırlanmıştır. Yine analizler sonucunda ulaşılan veriler ile tablolar, grafikler ve şekiller hazırlanmıştır. İnceleme sahasının güneyinden kuzeyine doğru gidildikçe yükseltinin arttığı dolayısıyla sıcaklıkların düştüğü yağış oranının arttığı tespit edilmiş olup yine sahanın kuzeyinde Karadeniz ikliminin etkisiyle bitki örtüsünün orman olduğu, güneyinde ise karasal iklimin etkili olduğu ve bitki örtüsünün step bitki örtüsü olduğu anlaşılmıştır. Aynı zamanda inceleme sahasında iklimin rölyef, toprak, bitki örtüsü, akarsu, doğal afetler gibi fiziki ortam özelliklerini etkilediği anlaşılmıştır. Bunun yanında iklimin yerleşme, mesken tipi, turizm, tarımsal faaliyetleri gibi beşeri ortam özelliklerini ne düzeyde etkilediği fotoğraflarla desteklenerek çalışma içerisine eklenmiştir. İklimin doğal çevre ve beşeri faaliyetler ile ilişkisinin süreklilik içinde birbirlerini etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nallıhan district, located on a plateau north of the Central Sakarya Basin and experiencing climate transition from south to north, is between 40o12' North latitude and 31o39' East longitude. This study, which discusses the climate characteristics and environmental effects of the Nallıhan district, consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. In the introduction section, the boundaries of the study area, general geographical features, scope and purpose, methods and methods used, and previous studies are mentioned. In the first part of the study, genetic and dynamic factors and the sunshine duration of the field are included. In the second part of the study, climate elements were included in line with the meteorological data measured by Nallıhan Meteorology Station between 1980 and 2022, and the data were interpreted and supported by preparing tables and graphs. At the same time, Nallıhan's Köppen, De Martonne, Thorntwaite, and Erinç climate classifications aligned with the data obtained. In the third part of the study, the effects of climate on the physical and human environment are included, taking into account the temperature element data of the field and climate classification analysis. In this study, where Nallıhan Climate and Environmental Effects are discussed, other applied methods and analysis results, especially Rubinstein, Geographic Information Systems method (GIS), Köppen, Thorntwaite, De Mrtonne, and Erinç climate classifications, are included to enrich the content. In line with the data received from HGM, a Digital Elevation Model was created using ArcGIS 10.8 software. Elevation steps, slope, aspect, and hydrographic maps were produced in line with these data. Again, a map explaining the land use and land cover of the study area was created with the Corine 2018 program. In line with the data obtained from the Nallıhan meteorology station covering the period between 1980 and 2022, the impact areas of the stations around the study area were determined using the Thiessen polygon method. Spatial distribution maps were prepared to make climate analyses such as average temperature distribution and average precipitation/precipitation distribution more comprehensive and consistent. Again, tables, graphs, and figures were prepared with the data obtained from the analysis. It has been determined that the altitude increases as we move from the south to the north of the study area; therefore, the temperatures decrease, and the precipitation rate increases. It has also been understood that the vegetation in the north of the field is forest due to the Black Sea climate. In contrast, in the south, the continental climate is adequate, and the vegetation is steppe. At the same time, it has been understood that the climate in the study area affects the physical environment features such as relief, soil, vegetation, streams, and natural disasters. In addition, the extent to which the climate affects the characteristics of the human environment, such as settlement, housing type, tourism, and agricultural activities, has been included in the study, supported by photographs. It has been understood that the relationship between climate, natural environment, and human activities affects each other continuously.