Nevşehir köşk minareli mescit belgeleme çalışmaları ve koruma önerileri
Documentati̇on studies and protection proposals for pavillion minaret masjid
  1. Tez No: 847513
  2. Yazar: AHSEN KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KADERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kapadokya, Nevşehir, Köşk Minareli Mescit, Mimari Koruma, Yeniden İşlevlendirme, Cappadocia, Nevşehir, Pavillion Minaret Masjid, Architecture Conservation, Re-functioning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
NEVŞEHİR KÖŞK MİNARELİ MESCİT BELGELEME ÇALIŞMALARI VE KORUMA ÖNERİLERİ Ahsen EĞRİDAĞ KADIOĞLU Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2023 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Leyla KADERLİ ÖZET Kapadokya bölgesinin merkezinde yer alan ve M.Ö. 3000 yılından itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapan Nevşehir kentinde ilk yerleşim, bugün kentin merkezinde kalan kale içinde başlamış daha sonra yamaçlara doğru genişlemiştir. Çıkarılan imar yasaları ile Nevşehir Kale ve çevresi tarihi kimliğini kaybetmiş ve gecekondulaşma süreci başlamıştır. Kale yerleşiminde yer alan Köşk Minareli Mescit'in inşa tarihi bilinmemekle birlikte bölgenin 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı' ilan edilmesi ile işlevsiz kaldığı görülmektedir. Yok olan kentsel doku içerisinde kalan mescit, hemen yanında yer alan 'İbrahim Paşa İlkokulu' ile iklim, doğa koşullarına ve burada yoğun hissedilen vandalizme ve kaçak kazılara karşı savunmasız bırakılmıştır. Bu çalışma ile mescit ve ilkokulun güncel durumları yeni teknolojik imkanlardan yararlanılarak üç boyutlu lazer taramaları, nokta bulutu verileri ile belgelenmiştir. Mescit ve okula ait eski fotoğraflar, arşiv kayıtları, literatür taramaları ve benzer özelliklere sahip yapılar incelenerek restitüsyon önerisi geliştirilmiştir. Alanda yapılan analiz ve gözlemler sonucu elde edilen veriler doğrultusunda yapılara yeni bir işlev önerilmiş korunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
DOCUMENTATİON STUDIES AND PROTECTION PROPOSALS FOR PAVILLION MINARET MASJID Ahsen EĞRİDAĞ KADIOĞLU Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, Kasım 2023 Supervisor: Dr. Öğretim Üyesi Leyla KADERLİ ABSTRACT It is located in the center of the Cappadocia region and dates back to B.C. The first settlement in Nevşehir, which has hosted many civilizations since 3000, started in the castle that remains in the center of the city today, and then expanded towards the slopes. Nevşehir Kale and its surroundings lost their historical identity with the zoning laws enacted and the process of slum development began. The construction date of the Pavillion Minaret Masjid located around the castle is unknown. It is seen that the region has become dysfunctional after being declared an 'Urban Transformation and Development Area'. The masjid, which remains within the vanishing urban texture, and the 'Ibrahim Pasha Primary School' located right next to it, have been left defenseless against climate and natural conditions, as well as the vandalism and illegal excavations that are intensely felt here. In this study, the current conditions of the masjid and the primary school were documented with three-dimensional laser scans and point cloud data, using new technological opportunities. A restitution proposal was developed by examining old photographs of the masjid and school, archive records, literature reviews and buildings with similar features. In line with the data obtained as a result of the analysis and observations made on the field, it was aimed to protect the buildings by proposing a new function.