Trakya bölgesi (Hayrabolu) şartlarında yetiştirilen şeker pancarında farklı dozlarda uygulanan azot ve fosfor gübrelemesinin pancarda gelişme, verim ve kalite üzerine etkisi
Effects of nitrogenous and phosphorus fertilizers differing doses of on growth, yield and quality of sugar beet grown in Hayrabolu, thrace region
- Tez No: 84753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şekerpancarı, şeker oranı, zararlı azot, kök ağırlığı, yaprak ağırlığı, verim ve kalite, Sugarbeet, sugar ratio, harmful nitrogen, root weight, leaf weight, yield, quality
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Trakya Bölgesi (Hayrabolu) şartlarında yetiştirilen şeker pancarında farklı dozlarda uygulanan azot ve fosfor gübresinin pancarda gelişme, verim ve kalite üzerine etkisi araştırıldığı bu çalışma 1996 yılında Tekirdağ İli Hayrabolu İlçesi pancar üretim alanlarında yapılmıştır. Araştırmada genetik monogrem tohum gabrille çeşidi kullanılmış deneme üç tekrarlamalı olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Deneme en yüksek verimi N3 x Pi (19 kg N/da-6 kg P205/da) dozlarında, en düşük ise N, x P2 (9 kg N/da- 10 kg P20.s/da) elde edilmiştir. Şeker Oranı % 13.91-% 13. 12 arasında değişmiş olup, en yüksek P,xN, (6 kg N/da-9 kg P205/da) elde edilmiş en düşük P2 x N4 (10 kg N/da-23 kg P205/da) arasında belirlenmiştir. Zararlı Azot 0.079-0.055 mg/100 g pancar arasında değişkenlik göstermiş olup, en yüksek P! x N4 (6 kg N/da-23 kg P205/da), en düşük P2 x N2 (10 kg N/da- 14 kg P205/da) arasında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY EFFECTS OF NITROGENOUS AND PHOSPHORUS FERTILIZERS DIFFERING DOSES OF ON GROWTH. YIELD AND QUALITY OF SUGAR BEET GROWN IN HAYRABOLU, THRACE REGION The research in which; the effect of various doses of nitrogen and phosphorus on the growth, yield and quality of sugar beet was investigated, was carried out in 1996 in sugar beet fields in the Hayrabolu, Tekirdağ area of the thrace region. The experiment, using the gabrille species of genetic monogram seed, was based on random blocks, with three repetitions. The highest yield was obtained with N3 x Pj (19 kg N/da-6 kg P205/da) doses and the lowest with N, x P2 (19 kg N/da-10 kg P205/da). Sugar content varied from 13.91 %-13. 12%, the highest obtained with P,xN, (6 kg N/da-9 kg P205/da), the lowest with P2 x N4 (10 N kg/da-23 kg P205/da). Harmful nitrogen varied from 0.079-0.055 mg/100 g sugar beet, the highest with doses of P, x N4 (6 kg N/da-23 kg P205/da), the lowest with doses of P2 x N2 (10 kg N/da-14 kg P205/da).