Palyatif bakım servisinde çalışan hemşirelerin manevi bakım algıları ve uygulamaları
Spiritual care perceptions and practices of nurses working in palliative care service
- Tez No: 847571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME AYDIN ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Palyatif bakım, Manevi bakım, Hemşirelik bakımı, Nursing, Palliative care, Spiritual care, Nursing care
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, palyatif bakım servisinde çalışan hemşirelerin maneviyat ve manevi bakım algısını değerlendirmek, hemşirelerin perspektifinden hastalara sağlanan manevi bakım uygulamalarını ve varsa manevi bakım sağlamadaki zorlukları belirlemektir. Yöntem: Fenomenolojik yaklaşımın kullanıldığı bu nitel araştırmada veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Tuzla Devlet Hastanesi bünyesindeki palyatif bakım servisinde çalışan 15 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırma verileri nitel araştırmada tümevarım analiz basamakları doğrultusunda analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma katılımcılarımızın söylemlerinin içerik analizi sonucunda 12 tema ve 28 alt tema elde edilmiştir. Katılımcılarımız maneviyatı içsel süreçlerle, manevi bakımı bütüncül bakıma ve hastayla etkileşime ilişkin girişimlerle açıklamıştır. Hemşirelerin söylemlere ve davranışlara odaklı manevi gereksinimi değerlendirdikleri, manevi bakım kapsamında onurlu bakıma atfedilen hemşirelik girişimlerini uyguladıkları belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada hemşirelerin palyatif bakım hastalarını manevi gereksinimleri yönünden ayrıntılı değerlendiremedikleri, birçok zorluk nedeniyle hastalarına yeterli manevim bakım desteği sağlayamadıkları ve manevi bakım konusunda eğitime gereksinimlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spiritual Care Perceptions and Practices of Nurses Working in Palliative Care Service Objective: The aim of this thesis is to evaluate the perception of spirituality and spiritual care of nurses working in the palliative care service, to determine the spiritual care practices provided to patients from the perspective of nurses and the difficulties in providing spiritual care, if any. Method: In this qualitative research, a phenomenological approach was used. The data were collected by semi-structured interview technique. The research was conducted with 15 nurses working in the palliative care service at Tuzla State Hospital, affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate. Study data was analysed in accordance with the inductive analysis steps. Results: As a result of the content analysis of the discourses of our participants, 12 themes and 28 sub-themes were obtained. Study participants explained spirituality with internal processes, spiritual care with interventions related to holistic care and interaction with the patient. It was determined that the nurses evaluated the spiritual need focused on discourses and behaviours, and they applied the nursing interventions attributed to honourable care within the scope of spiritual care. Conclusions: In the study, it was concluded that the nurses could not evaluate in detail of spiritual needs of palliative care patients, they could not provide adequate spiritual care support to their patients due to many difficulties, and they needed training on spiritual care.