Tiroid bezinin fonksiyonel hastalıklarında kadın cinsel disfonksiyonu
Female sexual dysfunction in functional disorders of the thyroid gland
  1. Tez No: 847572
  2. Yazar: TEVHİDE BETÜL İÇLİ CANÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: FSFI, hipertiroidi, hipotiroidi, kadın cinsel disfonksiyon, female sexual dysfunction, FSFI, hyperthyroidism, hypothyroidism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Tiroid bezinin fonksiyonel hastalıklarında kadın cinsel disfonksiyonu(KCD) sıklığının, hastalık parametreleriyle ilişkisinin, aşikar hipotiroidi ve aşikar hipertiroidi hastalarında tedaviyle geri döndürülebilirliğinin incelenmesidir. Metod: Premenapozal, düzenli heteroseksüel cinsel ilişkisi olan, tedavi başlanmamış 14 aşikar hipotiroidi, 35 subklinik hipotiroidi, 16 aşikar hipertiroidi, 7 subklinik hipertiroidi hastası ve 43 sağlıklı kontrol alındı. Jinekolojik değerlendirme ve üreme endokrinolojisi değerlendirmesiyle KCD'a neden olabilecek başka bir hastalık tanısı alanlar çalışmaya dahil edilmedi. Tüm hastalara FSFI (Kadın cinsel işlev değerlendirme ölçeği), Beck depresyon ve anksiyete envanterleri, SF-36 (Yaşam kalitesi ölçeği) uygulandı. Aşikar hipotiroidi ve aşikar hipertiroidi hastaları standart tedavi sonrası ötiroid duruma ulaştıklarında aynı ölçeklerle tekrar değerlendirildi. Bulgular: Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi grubunda FSFI toplam puanları sağlıklı kontrollere kıyasla düşük izlendi. KCD her iki grupta artmıştı. Hipotirodi grubunda arzu ve orgazm hariç tüm alt başlık puanları; hipertiroidi grubunda lubrikasyon hariç tüm alt başlık puanları anlamlı düşük saptandı. Her iki grupta artmış oranda depresyon, hipertiroidi grubunda artmış oranda anksiyete saptandı. Beck depresyon ve anksiyete sonuçlarıyla FSFI sonuçları arasında ilişki gösterilemedi. Aşikar hipotiroidi, aşikar hipertiroidi ve subklinik hipertiroidi gruplarında KCD oranı sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı olarak yüksek izlenirken, subklinik hipotiroidi grubunda fark gözlenmedi. Hem aşikar hipotiroidi hem de aşikar hipertiroidi gruplarında tedaviyle FSFI toplam puanlarında anlamlı artış izlendi, ancak alt başlıklarda anlamlılık gösterilemedi. Sonuç: Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi grubunda artmış oranda KCD saptandı. Depresyon ve anksiyeteyle ilişkisi gösterilemedi. Aşikar hipotiroidi, aşikar hipertiroidi ve subklinik hipertiroidide anlamlı düşük FSFI puanları izlenirken, subklinik hipotiroidide bu gösterilemedi. Standart tedaviyle hem hipotiroidi hem hipertiroidi grubunda FSFI toplam skorları anlamlı olarak yükseldi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is aimed to examine the prevalence, affecting factors, and reversibility of female sexual dysfunction(FSD) in functional disorders of the thyroid gland. Method: A total of 72 patients (14 clinical hypothyroid, 35 subclinical hypothyroid, 16 clinical hyperthyroid, 7 subclinical hyperthyroid) and 43 age-matched healthy controls who are premenauposal and have a stable heterosexual relationship were participated in the study. After the initial gynecological and reproductive endocrinological evaluation, the candidates who were diagnosed with a disease that might cause FSD were excluded. Female sexual function index(FSFI), Beck depression and anxiety inventories, Short Form-36 were included in the assessment. Clinical hypothyroid and hyperthyroid groups were re-evaluated when they reached to the euthyroid state with the standard therapy given. Results: In both hypothyroid and hyperthyroid groups, FSD was increased compared to healthy controls. In all domains of FSFI, scores were decreased except desire and orgasm in hypothyroid group and lubrication in hyperthyroid group. Depression was seen significantly higher in both groups, albeit a rise in anxiety was only detected in hyperthyroid group. None of them was correlated with FSFI scores. In subgroups, FSD was determined as elevated except in subclinical hypothyroid group. In re-evaluation, there was a statistically prominent increase in overall FSFI score in both groups but it was not valid for subdomains. Conclusion: In both hypothyroid and hyperthyroid groups, FSD was increased compared to healthy controls. No correlation was shown between FSFI and anxiety/depression scores. In subgroups, FSD was determined as elevated except in subclinical hypothyroidism. In re-evaluation, there was a statistically prominent increase in the overall FSFI score in both groups.