Yüksek yapılarda iş sağlığı ve güvenliği açısından çalışma koşullarının incelenmesi
High-rise buildings in terms of occupational health and safety in examination of working conditions
- Tez No: 847621
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksekte çalışma, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirmesi, inşaat sektörü, Working at height, occupational health and safety, risk assessment, construction industry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnşaat sektörü, son yüzyılda teknolojideki gelişmelerle önemli değişiklikler yaşamıştır. Makinelerin ve özel inşaat malzemelerinin kullanımıyla birlikte, eskiden uzun süren işler artık kısa sürede tamamlanabilmekte ve büyük yapılar; barajlar, havaalanları, gökdelenler ve sanayi tesisleri gibi projeler hayata geçirilmektedir. Teknolojinin ilerlemesi aynı zamanda inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin çeşitlenmesine ve daha dayanıklı yapıların inşa edilmesine olanak tanımıştır. Ancak, iş kazaları inşaat sektörü için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu durum hem insan hayatını hem de ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. İş kazalarının önlenmesi, iş gücü kaybının ve ekonomik kayıpların önüne geçmek açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışma, yüksek katlı inşaatın tarihî gelişimini ve yüksekte çalışma ile ilişkili olayların sıklığı üzerindeki etkisini inceleyerek; iş sağlığı ve güvenliği alanındaki ilgili mevzuatı ele alarak, güvenli bir çalışma ortamında bulunması gereken kurallara uymanın önemini vurgulamaktadır. Araştırma yöntemi, nitel ve nicel yaklaşımların bir kombinasyonunu içermektedir. Yüksek katlı inşaat projelerinde yüksekte çalışma ile ilişkili bildirilen meslekî kazaların analizi yapılmıştır. İlgili tehlikeler ve riskler değerlendirilerek sonuç ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The construction industry has undergone significant changes in the last century due to technological advancements. With the use of machinery and specialized construction materials, tasks that once took a long time to complete can now be done in a short period, and large-scale projects such as dams, airports, skyscrapers, and industrial facilities are being realized. Technological progress has also led to the diversification of construction materials and the construction of more resilient structures. However, work accidents remain a serious problem in the construction sector. This situation negatively affects both human lives and the economy. Preventing work accidents is of great importance to avoid labor force losses and economic setbacks. The study examines the historical development of high-rise construction and its impact on the frequency of work-related incidents at elevated heights. It also emphasizes the importance of adhering to safety regulations and creating a safe working environment. The research methodology involves a combination of qualitative and quantitative approaches. An analysis of reported occupational accidents related to work at elevated heights in high-rise construction projects has been conducted. The study evaluates the relevant hazards and risks and provides conclusions and recommendations. Overall, the findings highlight the significance of work safety and the need for comprehensive safety measures in high-rise construction projects. It underscores the importance of adhering to safety protocols and promoting a strong safety culture in the construction sector. The study serves as a valuable resource for stakeholders involved in high-rise construction projects and aims to contribute to the improvement of safety standards and practices in the construction industry.