Tetrasiklin kontrolü altında bakteriyal hok proteini ileindüklenen mitofajinin RFP-MİTO yardımı ile takibi
Monitoring of mitophagy induced by bacterial hok protein under tetracycline control by RFP-MITO
- Tez No: 847666
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: HOK, RFP, Mitofaji, Hek293T, İmmunfloresan mikroskobi, HOK, RFP, Mitophagy, Hek293T, Immunofluorescent microscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Mitokondri, hücresel enerji homeostazını ve hücre ölümünü düzenleyen temel organeldir. Mitokondriyal ağ içerisinde hasarlanan mitokondrilerin, mitofaji adı verilen bir süreç ile temizlenmesi, hücrelerin sağlıklı olarak yaşamlarına devam edebilmeleri için büyük bir öneme sahiptir. Mitofajinin sadece mitokondriyal ağın sağlığını korumakla kalmayıp aynı zamanda bir bütün olarak hücre ve organizmanın sağlığını korumada da önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Mitofajinin bilinmeyen moleküler ayrıntıları ve mekanizmaları hücre modelleri kullanılarak açığa çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ancak günümüzde kullanılan mitofaji modellerinde, mitofajiyi tetiklemek için mitokondrinin yanı sıra tüm hücresel sistemi etkileyebilen kimyasal ajanlar kullanılmaktadır. Kullanılan bu ajanların mitofajiyi tetiklerken oluşturduğu diğer hücresel yan etkiler daha doğal bir model olmadığı için göz ardı edilmektedir. Dolayısı ile hali hazırdaki hücresel mitofaji modelleri ile yapılan çalışmaların doğal süreçlere ait mitofajiyi modellemekte yetersiz kalmaktadır. Bu amaçla bakterilerde konak hücre ölümünü, bakteri zarında por oluşturarak sağlayan, HOK proteini bir çeşit mitofajiyi tetiklemek için kullanılacaktır. Bu çalışmada mitokondriyi boyayan RFP proteini ile birlikte HOK proteinini bir MTS sinyal dizisi aracılığı ile mitokondri iç zarına yönlendirecek ve Hek293T hücrelerinde tetrasiklin (Tet) kontrollü altında ifadesi sağlanacaktır. İfade edilen RFP-HOK proteinlerinden HOK'un mitokondri iç zarında por oluşturarak zar potansiyelini bozması ve mitofajiyi tetiklemesi, RFP proteininin ise mitokondriyi kırmızıya boyayarak mitokondride meydana gelecek morfolojik değişimi floresan mikroskobi ile gözlenebilir hale getirmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Mitochondria are the main organelles that regulate cellular energy homeostasis and cell death. Cleaning the damaged mitochondria in the mitochondrial network by a process called mitophagy is of great importance for the cells to continue their healthy lives. Mitophagy is thought to play an important role not only in maintaining the health of the mitochondrial network, but also in maintaining the health of the cell and organism as a whole. Unknown molecular details and mechanisms of mitophagy are tried to be revealed using cell models. However, in mitophagy models used today, chemical agents that can affect the entire cellular system as well as mitochondria are used to trigger mitophagy. Other cellular side effects caused by these agents while triggering mitophagy are ignored because they are not a more natural model. Therefore, studies with current cellular mitophagy models are insufficient to model mitophagy of natural processes. For this purpose, the HOK protein, which provides host cell death in bacteria by forming a pore in the bacterial membrane, will be used to trigger a kind of mitophagy. In this study, together with the RFP protein that stains the mitochondria, the HOK protein will be directed to the mitochondrial inner membrane via an MTS signal sequence, and tetracycline (Tet) will be expressed under control in Hek293T cells. Among the expressed RFP-HOK proteins, HOK is expected to disrupt the membrane potential and trigger mitophagy by forming a pore in the inner membrane of the mitochondria, while the RFP protein is expected to stain the mitochondria red and make the morphological change that will occur in the mitochondria observable by fluorescence microscopy.