Pseudomonas aeruginosa'nın virülans faktörlerinin ve kolistin direncinin araştırılması
Investigation of virulence factors and colistin resistance of Pseudomonas aeruginosa
- Tez No: 847665
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, virülans faktörü, antibiyotik direnci, Pseudomonas aeruginosa, virulence factors, antibiotic resistance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Pseudomonas aeruginosa, çoklu ilaç direncine sahip fırsatçı bir patojendir ve önde gelen nozokomiyal enfeksiyon etkenlerinden biridir. Yoğun bakım üniteleri antibiyotik direnci gelişimine ortam hazırlamakla birlikte en çok etkilenen hasta grubuna sahiptir. Bu çalışma, servis ve yoğun bakım hastalarından izole edilen Pseudomonas aeruginosa'nın virülans faktör prevalansını ve antibiyotik direnç profilini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Metod: Hastanede yatarak tedavi gören (yoğun bakım ve servis) toplam 208 hasta örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Elastaz aktivitesi için nutrient agar-elastin yöntemi kullanılırken piyoverdin ve piyosiyanin için özel üretim besiyeri kullanılmıştır. Virulans faktörü olan biyofilm için kristal viyole yöntemi tercih edilirken polimeraz zincir reaksiyonu ile las B ve mcr-1 genleri incelenmiştir. Antibiyotik duyarlılık testi için Sıvı Mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Kolistin duyarlılığı için ayrıca Rezasurine Dayalı Hızlı Polimiksin yöntemi ve disk elüsyon yöntemi değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplam 208 hastanın dahil edildiği çalışmamızda yoğun bakım ve servis izolatlarının antibiyotik direnci ve virülans faktör sonuçları; piyosiyanin %90,1, %89,6, piyoverdin %86,2, %86,7, elastaz %68,6, %67,9, las B %93,1, %89,6, biyofilm %51,9, %48,1, meropenem %41,1, %28,9, kolistin %11,7, %13,2, seftazidim %43,1, %41,1, sefepim %52,9, %48,5 olarak bulunmuştur. Disk elüsyon duyarlılık ve özgüllük sonuçlarımız sırasıyla %84 ve %88, Hızlı Polimiksin duyarlılık ve özgüllük sonuçlarımız sırasıyla %87 ve %92 bulunmuştur. Kolistin direnci bulunan suşların hiçbirisinde mcr-1 geni tespit edilememiştir. Sonuç: Çalışma grubumuzda en sık las B faktörü tespit edilmiştir. Gruplarda sefepim hariç antibiyotik dirençleri %50'nin altında kalmıştır. Kolistin direncinde mcr-1'in etken olmadığı görülmüştür. Ek olarak kolistin direncini düşük oranlarda bulmamız bölgemizde kolistine karşı direncin henüz yaygın olmadığını göstermektedir. Ayrıca kolistin için son dönemlerde geliştirilen Rezasurine Dayalı Hızlı Polimiksin ve Disk Elüsyon yöntemlerinin referans yöntem yerine geçebilecek iyi birer alternatif yöntem olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pseudomonas aeruginosa has multidrug resistance and it is an opportunistic pathogen, and is one of the leading nosocomial infections agents. Intensive care units have the most affected patient group as well as preparing the environment for the development of antibiotic resistance. This study aims to reveal the prevalence of virulence factor and antibiotic resistance profile of Pseudomonas aeruginosa isolated from hospitalized patients. Methods: A total of 208 patient samples hospitalized (intensive care unit and service) were included in the study. For the biochemical activity of elastase, a nutrient agar-elastin method was used. Special production medium for pyoverdine and, pyocyanin and polymerase chain reaction method for las B were used. The crystal violet method was preferred using microtiter plates for biofilm. Broth microdilution was used for antibiotic sensitivity. Results: The results of antibiotic resistance percentages and virulence factor frequency in intensive care and service isolates in our study: pyocyanin 90.1%, 89.6%, pyoverdine 86.2%, 86.7%, elastase 68.6%, 67.9%, las B 93.1%, 89.6%, biofilm 51.9%, 48.1%, meropenem 41.1%, 28.9%, colistin 11.7%, 13.2%, ceftazidime 43.1%, 41.1%, cefepime 52.9%, 48.5%. For colistin, disc elution sensitivity and specificity results were 84% and 88%, and our Resazurin-Based Rapid Polymyxin sensitivity and specificity results were 87% and 92%, respectively. Conclusion: The most common factor B was found in our study groups. The resistance of the studied antibiotics was found below 50% in the groups. In addition, low rates of colistin resistance indicate that colistin resistance is not yet widespread in our region. The recently developed Resazurin-Based Rapid Polymyxin and Disc Elution methods for colistin seem to be good alternative methods that can replace the reference method.