Profesyonel kadın basketbolcularda algılanan antrenman yükü: Yarı sezon araştırması
Perceived training load in professional female basketball players: A mid-season study
  1. Tez No: 847704
  2. Yazar: ASLI KUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SÜEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, antrenman yükü, zindelik, Basketball, training load, wellness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmanın amacı, profesyonel kadın basketbolcularının yarı sezon boyunca antrenman ve maçlar sırasında karşılaştıkları yük ve yorgunluğun objektif ve subjektif ölçümlerini belirlemek ve izlemektir. Bu çalışmaya on genç kadın basketbol oyuncusu (yaş = 18.0  1.6 yıl; boy = 176.9  6.6 cm; kilo = 68.7  10.2 kg; vücut kütle indeksi = 21.9  2.2 kg/m2) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar düzenli olarak haftada 5 gün antrenman yapan sporculardan seçilmiştir. Sakatlık, teknik nedenler veya diğer sorunlar nedeniyle 3 günden fazla kaçıran oyuncular, antrenman yükü parametrelerinde önemli bir etki yaratmamak için daha ileri analizlerden çıkarılmıştır. Oyuncuların tüm antropometrik ölçümleri bir gecelik açlığın (12 saat) ardından gerçekleştirilmiştir. Oyuncular kilo ve vücut kütle indeksi için InBody (720) (Biospace, Kore) çok frekanslı bir vücut kompozisyonu analiz cihazı ile vücuttan ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Toplam vücut ağırlığı alan, hacim, uzunluk, empedans ve sabit bir orandan (özgül direnç) hesaplanmıştır. Haftalar arasında en düşük akut kronik yük oranına yine aynı haftada sporcuların en düşük monotonluk seviyesine ulaştığı sonucuna varılmıştır. 7. haftada en yüksek monotonluk değerine ulaşılmasına rağmen, en düşük gerginlik seviyesine yine bu haftada görülmüştür. 16 haftalık takip sürecinde antrenman monotonluğu haftalar arasında inişli, çıkışlı bir grafik oluştuğu ve sabit bir seyir izlemediği gözlemlenmiştir. İlk haftadan son haftaya dalgalı bir antrenman gerilimi gözlemlenmiştir. Çalışmada elde edilen en yüksek akut değişikliklerin antrenman yüklenme şiddetindeki değişimleri de göz önünde bulundurularak en yüksek yaralanma ihtimalinin bu haftalarda görülebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and monitor the objective and subjective measurements of the load and fatigue faced by professional women's basketball players during training and matches during the half season. Ten young women's basketball players (age = 18.0  1.6 years; height = 176.9  6.6 cm; weight = 68.7  10.2 kg; body mass index = 21.9  2.2 kg/m2) participated in this study voluntarily. Participants were selected from the athletes who trained regularly 5 days a week. Players who missed more than 3 days due to injury, technical reasons other issues have been excluded from further analysis to avoid a significant impact on the training load parameters. All anthropometric measurements of the players were carried out after one night of fasting (12 hours). Measurements were taken from the body with a multi-frequency body composition analyzer from the InBody (720) (Biospace, Korea) for the players' weight and body mass index. Total body weight was calculated from area, volume, length, impedance, and a constant ratio (specific resistance). It was concluded that the athletes reached the lowest level of monotony in the same week and the lowest acute chronic burden rate between weeks. Although the highest monotony value was reached in week 7, the lowest level of tension was also seen in this week. During the 16-week follow-up period, it was observed that the training monotony formed a fluctuating graph between weeks and did not follow a constant course. From the first week to the last week, a fluctuating training tension was observed. Considering the changes in training load intensity of the highest acute changes obtained in the study, we think that the highest probability of injury can be seen in these weeks.