Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013 Okul Öncesi Eğitim Programının cinsel eğitim bağlamında kazanım/göstergeler ve öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of the Ministry of National Education (MEB) 2013 Preschool Education Program in the context of sexual education according to achievements/indicators and teachers' opinions
- Tez No: 847705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK ÖZTÜRK AYNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Eğitim, Eğitim Programı, Okul Öncesi Eğitim, Cinsel Eğitim, Cinsel Gelişim, Early Child, Education, Education Program, Pre-school Education, Sexual Development, Sexual Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Erken çocukluk eğitimi gelişim açısından oldukça önemlidir. Erken çocuklukta cinsel eğitim çocukların kendilerini keşfetmelerine ve ifade etmelerine, sağlıklı bir benlik algısı ve kimlik gelişimine, duygudaşlık yapabilmelerine ve olumlu sosyal ilişkiler geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Cinsel eğitim, topluma saygı duyan, farkındalığı yüksek, insan haklarına saygılı, başkalarını ve kendini koruyabilen bireylerin yetişmesinde önemli rol oynamaktadır. Günümüzde okul öncesi dönemde rehber olarak kullanılan MEB (2013) Okul Öncesi Eğitim Programında cinsel gelişim alanının yer almaması dikkat çekmektedir. Bu araştırmada, okul öncesi eğitim öğretmenlerinin, okul öncesi dönemdeki cinsel eğitimi nasıl değerlendirdikleri, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013 Okul Öncesi Eğitim Programının cinsel eğitime uygunluğu ve kazanım-göstergelerin cinsel eğitimi kapsama durumunun öğretmen görüşlerine dayalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Manisa ilinde okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 15 öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme sırasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada, okul öncesi eğitimi öğretmenlerine rehber olan MEB 2013 okul öncesi eğitim programında yer alan bilişsel alan, sosyal-duygusal alan ve öz bakım alanlarındaki kazanım-göstergelerin cinsel eğitime uygun olduğu, motor alandaki kazanım-göstergelerin ilgili olmadığı değerlendirilmiştir. Programdaki gelişim alanlarına bakıldığında cinsel gelişimin açık bir şekilde bulunmadığı ve kazanım-göstergelere bakıldığında ise cinsel eğitimi açık bir şekilde kapsamadığı görülmüştür. Bu durumun cinsel eğitimi planlama ve uygulama noktasında eksikliklere neden olabileceğini göstermektedir. Programdaki eksikliklerin giderilmesi ve programda açık bir şekilde cinsel gelişimin/cinsel eğitimin yer almasının çocukların gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Early childhood education is very important for development. Sexual education in early childhood contributes to children's self-discovery and expression, healthy self-perception and identity development, empathy and positive social relationships. Sexual education plays an important role in raising individuals who respect society, have high awareness, respect human rights, and can protect others and themselves. It is noteworthy that the MEB (2013) Preschool Education Program, which is used as a guide in preschool period today, does not include the area of sexual development. In this study, it was aimed to investigate how preschool education teachers evaluate sexual education in preschool period, the suitability of the Ministry of National Education MEB (2013) Preschool Education Program for sexual education and the status of the achievement-indicators covering sexual education based on teacher opinions. In line with these aims, the research was conducted with the case study design, one of the qualitative research methods. In the study, interviews were conducted with 15 teachers working in preschool education institutions in Manisa province. A semi-structured interview form was used during the interviews. In the study, it was found that the achievement-indicators in the cognitive domain, social-emotional domain and self-care domains in the MEB 2013 preschool education program, which is a guide for preschool education teachers, are appropriate for sexual education, and the achievement-indicators in the motor domain are appropriate for sexual education.