Sivas'ta yetişen berberis crataegina DC. ve teucrium polium L. türlerinin antidiyabetik, antikanser ve antiepileptik etkilerinin araştırılması
Berberis crataegina DC. and teucrium polium L. species from grown in sivas investigation of antidiabetic, anticancer and antiepileptic effects
- Tez No: 847765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT MUHAMMET KOÇYİĞİT, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Berberis crataegina, Teucrium polium, Antiepileptik, Antikanser, MTT, glioblastoma, Berberis crataegina, Teucrium polium, Antiepileptic, Anticancer, MTT, glioblastoma
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Sivas'ta yetişen Berberis crataegina DC. ve Teucrium polium L. türlerinin farklı kısımlarından su ve etanol ekstreleri hazırlanmıştır. Daha sonra bu ekstrelerin in vitro enzim aktivitelerine etkileri spektrofotometrik yöntemlerle incelenmiştir. Bu amaçla bu ekstrelerin karbonik anhidraz izoenzimleri ile (hCA I, hCA II), α-amilaz ve α-glukozidaz enzimlerinin biyolojik aktivitelerini % 50 inhibe eden bitki ekstresi konsantrasyonları (IC50 değerleri) hesaplanmıştır. Bu ekstreler için IC50 değerleri hCA I için 0.0074 - 0.3197 mg/mL ve hCA II için 0.0082 - 0.4915 mg/mL aralığında, α–glukozidaz için IC50 0.0002 - 0.0044 mg/mL ve α-amilaz için IC50 değerleri 0.0680 - 0.0866 mg/mL olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre B crataegina meyve etil alkol esktresi hariç tüm bitki ekstrelerinin karbonik anhidraz I ve II izoenzimlerini inhibe ettikleri ve α-amilaz ve α-glukozidaz enzimlerinin aktivitelerinde ise B. crataegina ekstrelerinin kök su ve kök etanol ekstreleri hariç, αamilaz enzim aktivilerini genelde artırdığı, α-glukosidaz da ise hem B. crataegina hemde T. polium bitki ekstrelerinin inhibe ettiği görüldü. Bununla birlikte yapılan hücre kültürü çalışmaları ile ekstraktların sitotoksisiteleri incelenmiş ve MTT yöntemi ile hücrelerin canlılık yüzdeleri belirlenmiştir. Sağlıklı kontrol hücreleri olarak hayvan fibroblast hücreleri (L929) kullanılmıştır. Meme kanseri (MCF7), mide kanseri (AGS) ve glioblastoma (C6) hücre hatları kullanılan diğer kanser hücreleridir. Yapılan çalışmalar sonucu özellikle glioblastoma hücreleri üzerinde çok etkin sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, water and ethanol extracts were prepared from different parts of Berberis crataegina DC. and Teucrium polium L. species growing in Sivas. Then, the effects of these extracts on in vitro enzyme activities were investigated by spectrophotometric methods. For this purpose, the concentrations (IC50 values) of these extracts that inhibited the biological activities of carbonic anhydrase isoenzymes (hCA I, hCA II), α-amylase and α-glucosidase enzymes by 50% were calculated. The IC50 values for these extracts were in the range of 0.0074 - 0.3197 mg/mL for hCA I and 0.0082 - 0.4915 mg/mL for hCA II, IC50 values for α-glucosidase were 0.0002 - 0.0044 mg/mL and IC50 values for α-amylase were 0.0680 - 0.0866 mg/mL. According to these results, it was observed that all plant extracts inhibited carbonic anhydrase I and II isoenzymes except B. crataegina fruit ethyl alcohol extract and in the activities of α-amylase and α-glucosidase enzymes, B. crataegina extracts generally increased α-amylase enzyme activities except root water and root ethanol extracts, while both B. crataegina and T. polium plant extracts inhibited α-glucosidase. In addition, the cytotoxicity of the extracts was examined by cell culture studies and the viability percentages of the cells were determined by MTT method. Animal fibroblast cells (L929) were used as healthy control cells. Other cancer cells used were breast cancer (MCF7), gastric cancer (AGS) and glioblastoma (C6) cell lines. As a result of the studies, very effective results were obtained especially on glioblastoma cells.