Nörolojik problemi olan bireylere bakım verenlerde günlük yaşam aktivite performansı ile emosyonel durum ve vücut farkındalığı arasındaki ilişkinin incelenmesi:Karşılaştırmalı bir çalışma
Investigation of the relationship between daily living activity performance and emotional status and body awareness in caregivers of individuals with neurological problems: A comparative study
  1. Tez No: 847767
  2. Yazar: TUĞÇE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verme, Bakım yükü, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Vücut Farkındalığı, Emosyonel Durum, Caregiving, care burden, activities of daily living, body awareness, emosyonel status
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı nörolojik problemi olan bireylere bakım veren bireylerin günlük yaşam aktivite performansı ile emosyonel durum ve vücut farkındalığı arasındaki ilişkiyi incelemek ve bakım vermeyen bireylerle karşılaştırmaktır. Çalışmaya ayaktan veya yatarak tedavi gören 18-65 yaş aralığındaki 60 hasta (51,05±12,88 yıl) ve bu hastalara bakım veren 60 birey (47,65±12,11 yıl) katılmıştır. Kontrol grubuna benzer yaş aralığındaki bakım vermeyen 60 birey (39,41±15,46 yıl) dahil edilmiştir. Bakım veren katılımcıların bakım yüklerini belirlemek için Bakas Bakım Verme Ölçeği kullanılmıştır. Bakım veren ve vermeyen katılımcılar Vücut Farkındalığı Ölçeği (VFA), Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Modifiye Lawton-Brody Enstrümantal Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (MLB/EGYA) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bakım verenlerin bakım yükü ortalamaları -12,20±5,73'tür. Tüm değerlendirme parametreleri dikkate alındığında, bakım verenlerin bakım vermeyenlere kıyasla daha çok etkilendikleri saptanmıştır (p0,05).Bakım veren bireylerin FBÖ ve MLB/EGYA ile VFA arasında pozitif anlamlı bir ilişki saptanırken (p0,05), BDÖ skorları ile negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p0,05).Bu araştırmanın sonuçları nörolojik hastalığı olan bireylere bakım vermenin bakım yükünü arttırdığını göstermiştir. Ayrıca azalmış vücut farkındalığı puanı ve artmış emosyonel yükün bakım verenlerin günlük yaşam aktivite performanslarını da olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları bakım veren bireylerin ergoterapi müdahale programına dâhil edilmelerinin gerekli olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyses the relationship between activities of daily living performance, emotional state and body awareness of individuals who care for individuals with neurological problems and to compare them with individuals who do not provide care. 60 patients between the ages of 18-65 (51.05±12.88 years) receiving outpatient or inpatient treatment and 60 caregivers of these patients (47.65±12.11 years) participated in the study. 60 non-caregiving individuals with a similar age range (39.41±15.46 years) were included in the control group. Bakas Caregiving Scale was used to determine the caregiving burden of caregivers. Caregivers and non-caregivers were compared using the Body Awareness Scale (BAS), Functional Independence Measurement (FIM), Beck Depression Inventory (BDI) and Modified Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living Scale (MLB/IADL). The average care burden of caregivers is -12.20±5.73. When all evaluation parameters were taken into account, it was determined that caregivers were more affected than non-caregivers (p0.05). While a positive significant relationship was found between caregivers' FIM and MLB/IADL and BAS (p0.05), a negative significant relationship was found with BDI scores (p0.05). The results of this study showed that caring for individuals with neurological diseases increases the burden of care. In addition, it was determined that decreased body awareness score and increased emotional burden negatively affected caregivers' activities of daily living performance. The results of our study prove that caregivers should be included in the occupational therapy intervention program.