Spor salonlarında çalışan kadın antrenörlerin yaşadıkları sorunlar (Bursa ili örneği)
Problems experienced by women coaches working in gyms (Bursa province example)
- Tez No: 847842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Salonları, Kadın Çalışan, Kadın Antrenör, Sports, Sports Centres, Female Employee, Female Trainer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Spor salonları gün içinde çok fazla kişinin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Haftanın her günü geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Bu koşullar göz önüne alındığında çalışma şartları da zorlaşmaktadır. Araştırmada kadın antrenörler için iş imkânı bulanan spor salonlarında çalışma süreleri, haftalık izin süreleri, kadın antrenörlerin yöneticiler ve müşteriler ile karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Bu çalışmanın detaylandırılması için kadın çalışanların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlarla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Daha önce spor salonlarında çalışan kadın antrenörlerin sorunları hakkında bir çalışma bulunmadığı için araştırmada hipotez oluşturulması güçleşmiş ve bu yüzden 4 araştırma sorusu oluşturulmuştur. Bu sorunlar çerçevesinde hazırlanan 26 görüşme sorusu Bursa ilinde bulunan spor salonlarında toplamda 13 kadın antrenöre yöneltilmiştir. Araştırmaya katılan kadın antrenörlerin onayı alınarak görüşmeler yazılı olarak kayıt altına alınmış ve herhangi bir değişiklik yapılmadan görüşmeler yazılı hale getirilmiştir. Görüşmelerin tamamı okunarak değerlendirilmiş, Maxqda 2022 Demo Sürümü programında temalar ve alt kodlar oluşturulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda spor salonlarında çalışmanın zorluklarının yanı sıra spor salonlarında çalışmaktan şikâyetçi olmadıkları görülmüştür. Spor salonlarında kadın antrenörler çalışma süresi, çalışma koşulları, çalışma ücretleri, müşteri ve yönetici ilişkilerden kaynaklı sorunlar, iş yaşamı ve aile yaşamı arasındaki denge gibi konularda memnun değilken bu sorunlarla karşılaşan araştırmaya katılan kadın antrenörlerin genelinin işlerini ve bu mesleği sevdikleri görülmüştür. Araştırmanın ilk iki bölümünde kısa bir giriş ve kadınların çalışma hayatına katılımları ve karşılaştıkları sorunlara yer verilirken üçüncü bölümde spor ve spor salonları hakkında bilgilerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise Spor Salonlarında çalışan kadın antrenörlerin sorunları analiz edilerek hazırlanan araştırma sorularına cevaplar aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Gyms are one of the places visited by many people during the day. It is open every day of the week until late. Considering these conditions, working conditions also become difficult. In the research, working hours, weekly leave periods, and problems faced by female coaches with managers and customers in gyms where female coaches find employment opportunities were examined. In order to elaborate this study, a literature review was conducted on the problems faced by female employees in working life. Since there was no previous study on the problems of female trainers working in gyms, it was difficult to form a hypothesis in the research and therefore 4 research questions were formed. The 26 interview questions prepared within the framework of these problems were directed to a total of 13 female trainers in sports halls in Bursa province. The interviews were recorded in writing with the consent of the female coaches participating in the study and the interviews were transcribed without any changes. All interviews were read and evaluated, and themes and sub-codes were created in Maxqda 2022 Demo Version programme. As a result of the evaluations, it was seen that they did not complain about working in sports halls as well as the difficulties of working in sports halls. While female coaches in gyms were not satisfied with issues such as working hours, working conditions, working wages, problems arising from customer and manager relations, and the balance between work life and family life, it was observed that the majority of female coaches participating in the research who encountered these problems loved their jobs and this profession. While the first two parts of the research include a brief introduction and the participation of women in working life and the problems they face, information about sports and gyms is mentioned in the third part. In the fourth chapter, answers to the research questions were sought by analyzing the problems of female coaches working in gyms.