Maden işçilerinin iş yeri rekreasyon farkındalığı ve tükenmişlik seviyelerinin incelenmesi (TTK Zonguldak ili örneği)
Investigation of workplace recreation awareness and burnout levels of miners (Example of TCC Zonguldak city)
  1. Tez No: 847852
  2. Yazar: SEVGİ KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ MEHMET TUNÇKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık, işçi, iş yeri rekreasyonu, tükenmişlik, Awareness, worker, workplace recreation, burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı, maden işçilerinin iş yeri rekreasyon farkındalığı ve tükenmişlik seviyelerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 yılında Zonguldak TTK Müdürlüğü Üzülmez İşletme Müessesesi'nde maden işçisi olarak çalışan 1020 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, bu katılımcılardan basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 405 maden işçisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, demografik soruların yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”,“İş Yeri Rekreasyon Farkındalık Algısı Ölçeği”ve“Tükenmişlik Ölçeği Kısa Versiyonu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programından yararlanılmıştır. Analizler için non parametrik testlerden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında rekreasyon aktivitesi; eğitim durumu, doğum yeri, ekonomik durum ve aktivite sıklık bakımından tükenmişlik ölçek puanları arasında farklılık bulunmuştur. Yaş ve medeni durum bakımından tükenmişlik ölçek puanları arasında farklılığın olmadığı, eğitim durumu bakımından İREFA ölçeği kişisel esenlik ve uyum alt boyutundan alınan puanlar arasında farklılık olduğu belirlenmiştir. Geriye kalan diğer tüm alt boyut puanları arasında fark olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak işçilerin, kişisel esenlik ve uyum alt boyutu ile kurumsal bilinç ve gelişim alt boyutları arasında anlamlı, pozitif ve yüksek bir ilişki tespit edilmiştir. Tükenmişlik boyutu ile kişisel esenlik ve uyum, kurumsal bilinç ve gelişim arasında negatif yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the workplace recreation awareness and burnout levels of miners according to some variables. The population of the research consists of 1020 individuals working as miners in the Zonguldak TCC Directorate Üzülmez Enterprise Establishment in 2022-2023. The sample of the research consists of 405 miners selected from these participants by simple random sampling method. In the study,“Personal Information Form”including demographic questions,“Workplace Recreation Awareness Perception Scale”and“Burnout Scale Short Version”were used as data collection tools in the study. SPSS 25.0 package program was used in the analysis of the data. For the analysis of the data Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests which are non-parametric tests were used. In the findings of the research; it was found significantly difference between the recreational activity, education status, place of birth, economic status and activity frequency according to burnout scale scores. It was determined that there was no difference between the scores of the burnout scale in terms of age and marital status, and there was a difference between the scores obtained from the personal well-being and adjustment sub-dimension of the IREFA scale in terms of educational status. It was determined that there was no difference between all the remaining sub-dimension scores. As a result, a significant, positive and high relationship was determined between the sub-dimensions of workers' personal well-being and harmony and the sub-dimensions of corporate awareness and development. It was determined that there is a negative and weak relationship between the burnout dimension and personal well-being and harmony, corporate awareness and development.