Design and development of a cloud-based community of practice platform for public officers
Kamu görevlileri için bulut tabanlı bir uygulama topluluğu platformunun tasarımı ve geliştirilmesi
- Tez No: 847898
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DELİALİOĞLU, PROF. DR. MUHAMMET YAŞAR ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uygulama Topluluğu, Tasarım Tabanlı Araştırma, Tasarım Prensipleri, Mesleki Gelişim, Community of Practice, Design-Based Research, Design Principles, Professional Development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu görevlilerinin işbirlikçi çalışmasını desteklemek amacıyla tasarlanan ve geliştirilen bulut tabanlı bir uygulama topluluğu platformunun tasarım ilkelerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma tasarım temelli bir araştırma metodolojisini takip etmektedir. İki tasarım döngüsü için 12 katılımcıdan görüş ve önerileri toplandı. Her iterasyonların uygulanması için platform tasarımı öncesinde ve sonrasında dört süpervizörün görüşlerinden yararlanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları, gözlem ve sesli düşünme notları aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan verilerin içerik analizi MAXQDA 22 programı ile yapılmıştır. Veriler, katılımcıların platformu kullanırken gözlemlenmesi, platformla etkileşimde bulunurken sesli düşünme verilerinin kaydedilmesi ve platformu kullandıktan sonra görüş ve algılarının alınmasıyla toplanmıştır. Uygulama sırasında katılımcıların beğendikleri veya beğenmedikleri, platformu kullanırken yaşadıkları zorluklar, platformun etkili ve verimli kullanımına yönelik önerileri kayıt altına alındı ve içerik analizi bulgularına göre ilk prototip güncellendi. İterasyon temelli çalışmada, ilk uygulamadan elde edilen bulgular bir sonraki uygulamaya girdi oluşturur. İki tasarım döngüsünden sonra genel katılımcı memnuniyeti sağlandıktan sonra geliştirmeler sonuçlandırılmıştır. Sonuçlar, bulut tabanlı bir uygulama topluluğu platformu geliştirmeye yönelik tasarım ilkelerinin beş tema altında toplanabileceğini ortaya çıkarmıştır. Temalar; çalışma ortamı esnekliği, paylaşım, iletişim, mesleki gelişime katkı, işbirlikli çalışma ve yardımlaşma becerilerine katkıdır. Ortaya çıkan tasarım ilkeleri dikkate alınarak bulut tabanlı bir uygulama topluluğu platformu geliştirildiğinde daha verimli iş süreçleri beklenebilir. Elde edilen sonuçlar, kamu sektörü için iletişim ve işbirliği yazılımı üreten tasarımcılara ve geliştiricilere rehberlik sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal design principles of a cloud-based community of practice platform designed and developed to support collaborative work for public officers. The study follows a design-based research methodology. Perceptions and suggestions of 12 participants were collected for the two design cycles. The opinions of four supervisors before and after the platform design were used to implement the iterations. Data were collected through semi-structured interview forms, observation and think-aloud notes. Content analysis of the collected data was performed with the MAXQDA 22 program. Data was collected by observing the participants while using the platform, recording their think-aloud data while they were interacting with the platform, and obtaining their opinions and perceptions after using the platform. During implementation, participants' likes or dislikes, difficulties in using the platform, and participants' suggestions for effective and efficient use of platform were recorded and the initial prototype was updated based on the finding of the content analysis. In iterative study, findings obtained from first implementation serve as input for the next implementation. After two design cycles, overall participant satisfaction was achieved and developments were finalized. The results revealed that the design principles for the development of a cloud-based community of practice platform, can be clustered under five themes. The themes are, flexibility in the workplace, sharing, communication, contribution to professional development, and contribution to collaboration and cooperation skills. When a cloud-based community of practice platform is developed by considering the revealed design principles, more efficient business processes can be expected. The results can provide guidance for designers and developers who produce communication and collaboration software for the public sector.