15-19 yaş arası amatör futbolcuların sporda güdülenme düzeylerinin incelenmesi
Invastigation of the sports motivation levels of amateur players between 15-19 yeras of age
  1. Tez No: 847942
  2. Yazar: MESUT DEMİRKESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Sporda Güdülenme, Futbol, Motivation, motivation at sport, sport
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırmanın amacı; Kocaeli ili Çayırova ilçesinde faaliyet gösteren, U16, U17, U18 ve U19 takımlarından en az bir tanesini bünyesinde barındıran, yedi amatör futbol kulübünde yer alan yaklaşık 249 amatör futbolcunun güdülenme düzeyleri ile yaş, sınıf düzeyi, okul türü, sporculuk süresi, aile gelir düzeyi, antrenörü ile çalışma süresi değişkenlerine göre incelenmesidir. Araştırmaya 249 gönüllü amatör futbolcu katılmıştır. Bu futbolcular Çayırova'da bulunan 7 amatör futbol kulübünden seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak 7'li likert ölçeği ve uygun anket yöntemi uygulanmıştır. Ankette kişisel bilgi formu ve“Sporda Güdülenme Ölçeği”(SGÖ) kullanılmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır, anketin ilk bölümünde demografik bilgilere ilişkin 7 adet soru vardır. İkinci bölümünde ise güdülenme ile ilgili 28 soru yer almaktadır. Araştırmada, SGÖ ve alt boyutlarında sınıf düzeyi değişkeni ve aile toplam geliri değişkeni ile anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yaş kategorisinde bilmek ve başarmak için güdülenme, güdülenmeme, dışsal güdülenme ve içsel güdülenme boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Kulüp değişkenine göre dışsal düzenleme ve güdülenmeme alt boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Okul türünde ise güdülenmeme alt boyutunda anlamlı fark bulunmuştur. Son olarak antrenörü ile çalışma süresi ve sporculuk süresi kategorisi incelendiğinde, içsel güdülenme, dışsal güdülenme ve güdülenmeme boyutlarında anlamlı bir fark bulunmuştur. Alt boyutlarda ise bilmek ve başarmak için güdülenme, uyaran ve yaşamak için güdülenme, dışsal düzenleme ve içe atım boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the motivation level of the 249 amateur football players who take part in the seven football clubs in Çayırova that incorporate at least one of the U16,U17, U18 and U19, according to the various variable such as the age, school grade, school type, the period of time in the Sport, economic condition, working time with the trainer. 249 volunteer amateur football players participed in this study. These football players has chosen from 7 amateur football clubs. 7 point likert scale and survey method are applied. Demographic questions and Motivation Scale at Sports are used in the survey. The survey has two part. The first part of the survey consists of seven questions about demographic informations. The second part of the survey consists of 28 questions about motivation. In the study, it was not found a meaningful relationship between subscales of the Motivation Scale at Sports and economic condition and school grade. However, a meaningful relationship was found between age and intrinsic motivation to know-accomplishment, amotivation, extrinsic motivation, intrinsic motivation. school grade and economic condition. Also, a meaningful relationship was found between clups and external regulation, amotivation. There is a meaningful relationship between school type and amotivation. Finally,when the categories of working time with the coach and athlete time were examined, a significant difference was found in the dimensions of of intrinsic motivation, extrinsic motivation and lack of motivation. In the sub-dimensions, a significant difference was found in the dimensions of motivation to know and achieve, motivation motivation to stimulate and live, external regulation and introjection.