Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniklerinde yatırılarak izlenmiş olan hastalarda steril bölge üremeleri ile klinik bulgular ve akut faz reaktanları arasındaki ilişki ve tedavi sürecinin retrospektif araştırılması
Retrospective investigation of the relationship between sterile zone cultures, clinical findings and acute phase reactants and the treatment process in patients who were monitored in Bursa Uludag University Child Health and Diseases clinics
- Tez No: 847990
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL HACIMUSTAFAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, idrar kültürü, beyin omurilik sıvısı kültürü, çocukluk dönemi, Blood culture, urine culture, cerebrospinal fluid culture, childhood
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bakteriyemi, üriner sistem enfeksiyonları ve menenjit, çocukluk çağında mortalite ve morbiditeye neden olmaktadır. Etken patojenlerin kültür sonuçlanmadan tahmin edilebilmesi ile uygun tedavi başlanacağı, mortalite ve sekellerin azalacağı düşünülmüştür. Bu amaçla kan, idrar ve BOS kültür pozitifliği olan hastalarda kan tetkiklerinin etken grupları ve tedavinin farklı dönemlerine göre seyrinin retrospektif değerlendirilmesi amaçlanmıştır. 3 yıllık sürede kan kültürü pozitif 334 hastada yaş medyan 25 ay, %56,1'i erkek cinsiyetteydi. En çok görülen etken S. epidermidis (%20) idi. Pozitif kültürlerde tedaviye yanıtı değerlendirmede nötrofil ve lenfosit sayı ve yüzdesi, trombosit sayısı ve CRP kullanılabilir bulunurken, lökosit sayısı tedavinin erken, prokalsitonin ise tedavinin geç döneminde kullanılabilir bulundu. Etken grupları arasında kültür alınma günü değerlendirildiğinde ise lökosit sayısı, lenfosit sayısı, trombosit sayısı ve CRP ile PCT kullanılabilir görüldü. İdrar kültüründe üreme olan 194 hastanın yaşı medyan 41 ay, erkek cinsiyet %50,5 idi. En sık görülen etken Escherichia coli (%23,7) idi. Pozitif kültürlerde tedavi yanıtını değerlendirmede nötrofil sayı ve yüzdesi anlamlı bulundu. CRP tedavinin sadece geç dönemini değerlendirmede anlamlıydı. Etken gruplarına bakıldığında ise hiçbir kan tetkiki etken tahmini yapmada kullanılabilir görülmedi. Mortalite %18'di. BOS kültüründe üreme olan 33 hastanın yaşı medyan 7 ay, %39,4'ü erkek cinsiyetteydi. En sık görülen etken S.epidermidis (%45,5) idi. Tedavinin hem erken hem geç dönemini değerlendirmede lökosit ve nötrofil sayısının kullanılabilir olduğu görüldü. Etken gruplarını tahmin etmede hiçbir kan tetkikinin kullanımının uygun olmadığı görüldü. Mortalite %3 idi. Sonuç olarak, kan tetkikleri ile bazı kültür üremelerinde etken tahmini mümkün olabilir ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Bacteremia, urinary tract infections and meningitis cause mortality and morbidity in childhood. It is thought that if the causative pathogens can be predicted before the culture results, appropriate treatment will be initiated and mortality and sequelae will decrease. For this purpose, it was aimed to retrospectively evaluate the course of blood tests in patients with positive blood, urine and CSF cultures according to the causative agent groups and different periods of treatment. In 334 patients with positive blood cultures over a 3-year period, the median age was 25 months and 56.1% were male. The most common agent was S. epidermidis (20%). Neutrophil and lymphocyte count and percentage, platelet count and CRP were found to be usable in evaluating the response to treatment in positive cultures, leukocyte count was found to be usable in the early period of treatment and procalcitonin was found to be usable in the late period of treatment. When the day of culture collection was evaluated among the pathogen groups, leukocyte count, lymphocyte count, platelet count, CRP and PCT were seen to be usable. The median age of 194 patients with positive urine culture was 41 months and male gender was 50.5%. The most common agent was E. coli (23.7%). Neutrophil number and percentage were found to be significant in evaluating treatment response in positive cultures. CRP was only significant in evaluating the late phase of treatment. When the factor groups were examined, no blood test was found to be usable in making a prediction of the pathogen. Mortality was 18%. The median age of 33 patients with growth in CSF culture was 7 months, and 39.4% were male. The most common pathogen was S.epidermidis (45.5%). It was observed that leukocyte and neutrophil counts could be used to evaluate both the early and late periods of treatment. It was found that no blood test was appropriate to predict the pathogen groups. Mortality was 3%. As a result, it may be possible to predict the causative pathogen in some blood tests and culture cultures, but more studies are needed.